Na vrhu ima Italija politično koalicijo zelo različnih interesov, ki jo vodijo rutinirani politiki. Berlusconi, Bersani in bistveno manj relevantni Monti so najbolj tradicionalna podoba italijanske politične elite, ki zastopa predvsem interes ohranitve na oblasti.

Prav proti temu so pred dvema mesecema glasovali italijanski volilci. Glasove so razdelili na tri formacije, ki so med seboj nekompatibilne. Berlusconijeva desnica in Bersanijeva levica sta nastopili kot smrtni sovražnici, ki nimata nobene skupne točke. Belusconi z obljubo, da bo Italijanom vrnil davke, Bersani z obljubo ohranitve socialne države. Ena tretjina volilcev je glasovala za gibanje Pet zvezd komedijanta Beppeja Grilla, ki ni obljubljal nič razen neposrednega napada na etablirano politiko elit. Vsa njegova strategija je temeljila na smešenju politične kaste. Poglavitna zahteva je bila takojšen odhod političnih generacij, ki so državo potisnile v bankrot.

Nobeden od treh ni dobil dovolj glasov, da bi sestavil vlado. Največ glasov je kot stranka dobil Grillo, vendar je predsednik podelil mandat Bersaniju, ker je vodil za las zmagovito levo koalicijo. Izkazal se je za polomijo. Ni znal najti niti kandidata za predsednika države. Parlament je na koncu ponovno izvolil Giorgia Napolitana, ki bo na položaju učakal sto let.

Bersani je med oblikovanjem vlade naredil vse napake. Izpustil ni nobene. Njegov največji uspeh je bila samoukinitev levice kot politične sile. V pogajanjih se je postavil na sredino, v kateri je Berlusconija obravnaval kot desnico, za katero je zagotavljal, da nikoli ne bo njegov partner. Gibanju Pet zvezd je pripisal vlogo levice, čeprav Beppe Grillo ob tej oznaki začne pljuvati. Zdelo se je, da bi v popolni zmedi lahko bila tehnična zaveznika. Grillo je ponudil predsedniškega kandidata iz Bersanijeve stranke, vendar ga je Bersani zavrnil, tako da se je na koncu znašel v zavezništvu z Berlusconijem, Grillo pa je izključen iz procesa odločanja.

Zmagovalec povolilne politike je trgovec Sivlio Berlusconi, ki je izgubil volitve. Z nasmehom v zameno za sodelovanje zahteva doživljenjsko imuniteto pred sodišči in mesto vodje volilne reforme. Njegovi besni nasprotniki vseh generacij so se skupaj z uporniki izkazali za politično nepismene.