Petintridesetletni Basso je na Giru slavil v letih 2006 in 2010, lani je Giro končal na petem mestu v skupnem seštevku; ob tem je bil v svoji karieri dvakrat, v letih 2004 in 2005, med najboljšimi tremi na dirki po Franciji. Leta 2007 je zaradi dopinga dobil dveletno prepoved nastopanja.

Slovita italijanska pentlja v svoji že 96. izdaji se bo začela v Neaplju, nato pa bo kolesarje pot vodila vse do Brescie, kjer se bo odisejada po 3454 prekolesarjenih kilometrih, 21 etapah, sedmih etapah s ciljnim vzponom in treh kronometrih končala 26. maja. Slovenija ima na Giru tri predstavnike, nastopili bodo Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Luka Mezgec (Argos-Shimano) in Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi).

Dirka se bo približala tudi Sloveniji, saj bo cilj 10. etape 14. maja na Montažu. Start 11. etape bo 15. maja v Trbižu oziroma bližnjem Rablju tik ob meji med Italijo in Slovenijo.

V ožji krog favoritov za skupno zmago na dirki sodijo lanski skupni zmagovalec Kanadčan Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), lanski zmagovalec dirke po Franciji Britanec Bradley Wiggins (Sky), predlanski zmagovalec dirke po Franciji Avstralec Cadel Evans (BMC Racing) ter največji domači favorit Italijan Vincenzo Nibali (Astana), ki je pred tremi leti zmagal na dirki po Španiji.