Odbor je po dvodnevnem zasedanju sporočil, da ameriško gospodarstvo še naprej izkazuje "zmerno" rast. A je tudi dodal, da okrevanje omejuje zmanjševanje javnih izdatkov, ki ga je ameriška vlada začela izvajati marca. V primeru, da bi se okrevanje gospodarstva močno upočasnilo, je Fed dopustil možnost povečanja stimulativnega programa.

Program, v okviru katerega Fed povečuje količino denarja v obtoku z odkupovanjem obveznic in vrednostnih papirjev, zaenkrat ostaja nespremenjen pri 85 milijardah dolarjev na mesec. Ključna obrestna mera pa ostaja na ravni med 0 do 0,25 odstotka, kjer je že vse od decembra 2008.

"Odbor je pripravljen povečati ali zmanjšati obseg nakupov z namenom primernega prilagajanja politike glede na spremembe na trgu dela in pri stopnji inflacije," navaja izjava odbora. Gre za pomembno spremembo v izražanju, saj je v začetku leta Fed nakazoval predvsem postopno ukinjanje programa.

Ta teden so sicer podatki iz ZDA pokazali, da je inflacija nizka, medtem ko okrevanje največjega svetovnega gospodarstva izgublja zagon. Sicer pa analitiki ne pričakujejo, da bi lahko Fed spreminjal stimulativne ukrepe, v kolikor se brezposelnost v ZDA ne bo začela zviševati ali pa se bo inflacija močno znižala.