Zvišanja plač za zaposlene na letališčih, od mehanikov do pisarniškega osebja, bodo veljala 26 mesecev. Lufthansa je tudi dala obljubo o ohranitvi delovnih mest za dve leti. Verdi je sprva zahteval 5,2-odstotno zvišanje plač za 12 mesecev.

Dogovor, dosežen po treh dneh pogajanj v Mörfeldnu pri Frankfurtu, morajo sicer še potrditi pristojni odbor sindikata Verdi ter člani sindikata, in sicer najkasneje do 14. maja. Če bo kompromis potrjen, bo sledilo zvišanje plač v dveh stopnjah.

Pri Verdiju so ob tem dodali, da so ugoden izid dosegli zahvaljujoč uporu zaposlenih in odmevnim stavkam. Delavce naj bi sindikat obvaroval tudi pred podaljšanjem delovnega časa in zmanjševanjem regresa in božičnice.

Pred dobrim tednom dni so zaposleni pri Lufthansi izvedli stavko, zaradi katere je bil nemški letalski prevoznik prisiljen odpovedati 1700 poletov, prizadetih pa je bilo okoli 150.000 potnikov. Z doseženim dogovorom se sedaj potnikom novih stavk vsaj s strani sindikata Verdi nekaj časa ni treba bati.

Sicer pa ima Lufthansa še odprt konflikt s sindikatom pilotov. Ta zahteva 4,6-odstotno zvišanje za okoli 5000 pilotov, še poroča dpa.