Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so mladi pripravljeni delati, imajo ideje, so izobraženi, pogrešajo pa mehanizme, ki bi jim zares pomagali ustvariti ustrezno (samo)zaposlitev. Ob tem izpostavljajo sistem Nefiks, ki v obliki knjižice ali brezplačno dostopnega e-portfolia omogoča beleženje znanja, ki ga mladi pridobijo izven šolskega izobraževanja. Vanj beležijo hobije, tečaje, seminarje, vse oblike zaposlitve, prostovoljno delo, vodenje organizacij ali projektov in izobraževanje v tujini Nefiks pa mladim pomaga tudi pri razvoju podjetnosti, so prepričani v zavodu.

Ob tem poudarjajo, da izkušnje tistih, ki so na trgu dela uspeli kot samozaposleni, kažejo, da se gradnja kariere začne že z izbiro študija. "Mladi, ki že tekom izobraževanja tržno preizkušajo svoje ideje, se povezujejo s potencialnimi kupci ali uporabniki in na ta način razvijejo socialno mrežo, imajo pri vstopanju na trg dela veliko več izkušenj in posledično manj težav," so navedli.

Dodajajo, da Nefiks mlade spodbuja, da razvijajo ključne kompetence, ves čas razmišljajo o svoji karieri in z mislijo na to, kaj želijo nekoč postati, tudi študirajo. Na tak način se podajajo v zaposlitev z veliko več izkušnjami, ki so jih pridobili sami, povezavami s ključnimi deležniki, ki so si jih ustvarili sami, in s samozavestjo, ki jo prinaša dobro opravljeno delo ali uspešno izveden projekt.