Sedemindvajsetletna atletinja je v svoji karieri že odslužila eno dopinško kazen, ko je leta 2008 zaradi goljufanja pri oddaji vzorcev urina na testiranjih prisilno počivala dve leti in devet mesecev. Najnovejša afera pa je povezana z zlorabo prepovedanih snovi. V lani odvzetem vzorcu med protidopinškim testom so namreč odkrili sledi anaboličnega steroida oksandrolona. Oba testa sta bila pozitivna.

Pumperjevi osemletna prepoved

Seznam kaznovanih dopinških kršiteljev v atletiki pa se je danes dopolnil z novimi imenom. Avstrijska protidopinška agencija je 42-letni nekdanji atletinji Susanne Pumper izrekla osemletno prepoved ukvarjanja s športom, ki so jo leta 2008 zalotili, da je imela pri sebi v športu prepovedane snovi.

Nekdanji atletinji so odvzeli tudi vse lovorike, osvojene po letu 2008, vključno z naslovoma avstrijske prvakinje v maratonu v letih 2010 in 2011. Pumperjeva, dvoranska evropska podprvakinja v teku na 3000 m iz leta 2005, je zaradi dopinškega prekrška zlorabe krvnega dopinga že prestajala dvoletno kazen prepovedi nastopanja na vseh tekmovanjih.

Pumperjeva je bila med atleti in športniki, ki so jih zalotili, da so bili redne stranke razvpitega avstrijskega laboratorija z Dunaja Humanplasma. Nova prepoved se bo Pumperjevi iztekla 5. marca 2020, do takrat pa ji je prepovedano vsakršno udejstvovanje v športu.