»Podobno kot lani smo tudi letos zimski čas izkoristili za reden servis vseh koles v sistemu Bicikelj. Doslej še nobeno kolo ni bilo tako poškodovano, da bi ga morali izločiti iz sistema,« so pojasnili v podjetju Europlakat in dodali, da se do sedaj tudi s krajami koles ni bilo treba ukvarjati. Poškodbe koles pa so bile večinoma pričakovane in povezane s pogosto rabo. Tako je šlo na primer za razrahljane dele koles, obrabo in podobno.

31 postajališč, 300 koles

Zaenkrat je v sistemu na voljo 300 koles z 31 postajališči. Na vprašanje, ali načrtujejo povečanje števila koles in postajališč, so v Europlakatu odgovorili, da pogovori o možni širitvi potekajo, vendar še niso sprejeli nobenih zavez glede obsega in časovnega okvira širitve. »Predvideno je, da naj bi šla širitev sistema po prometnih vpadnicah proti obvoznici,« so dodali.

Lani so v podjetju Europlakat zabeležili 677.638 izposoj. Polovica vseh voženj je trajala manj kot 10 minut, ena četrtina od 10 do 15 minut, več kot eno uro pa je trajal le odstotek vseh izposoj.

Največ izposoj v toplejših mesecih

Kot so še navedli, je bilo pričakovano največ izposoj v toplejših mesecih. Tako so januarja in februarja lani zabeležili nekaj več kot 56.000 izposoj, med marcem in junijem dobrih 275.000, od julija do oktobra dobrih 268.000, novembra in decembra pa nekaj več kot 77.000 izposoj.

Sistem izposoje koles Bicikelj sta maja 2011 vzpostavila Mestna občina Ljubljana in podjetje Europlakat v okviru javno-zasebnega partnerstva. V prvem letu delovanja so zabeležili 611.218 izposoj koles, kar 98 odstotkov vseh izposoj pa je bilo krajših od ene ure in zaradi tega brezplačnih.