Dejstvo, da ga je težko pridobiti, žafranu od nekdaj postavljala visoko ceno. Trenutno se cena najboljšega žafrana giblje okoli 7500 evrov za kilogram. Na svetu ga pridelajo 300 ton, od tega je 50 top vrhunskega žafrana. Za kilogram potrebujejo od 110 do 170.000 cvetov, da naberejo njihove prašnike to pomeni 40 ur dela. Največje proizvajalke žafrana so Iran, kjer ga pridelajo okoli 90 odstotkov, nato Grčija, Maroko, Španija in Kašmir.

Če imate priložnost in res dobite vrhunski žafran, je ta shranjen v majhnih trdno zaprtih stekleničkah. Tako ga lahko hranite dve do tri leta. Za kuhanje potrebujete le nekaj nitk. Mimogrede – najboljši žafran je tisti, ki ima nitke dolge dva do tri centimetre. V jedi ga dodajamo tik pred koncem kuhanja, pred tem pa ga namočimo v vodi. Ima značilen ostro-sladkast okus in še bolj prepoznavno rumenkasto barvo. Največ se uporablja v španski, francoski in indijski kuhinji.

Namesto žafrana lahko uporabljate mnogo cenejšo žafraniko. Gre za popolnoma drugo rastlino, ki pa ima tudi podobno lastnost, da jedi obarva rumeno.