Potem ko so Slovenci v petek opravili zadnjo pripravljalno tekmo in Avstrijo premagali po kazenskih strelih, čaka izbrance Kopitarja le še piljenje forme pred največjim dogodkom sezone. A povsem gladko ne gre. Ne le, da ekipa še ni popolna, še vedno namreč manjkata dva udarna člana, brata Marcel in David Rodman, ki imata še vedno klubske obveznosti v Nemčiji in bosta dopotovala kar neposredno na prizorišče prvenstva.

Skrbi počeno rebro Saboliča in utrujenost Rodmanov

Tudi udarni slovenski napad Rok Tičar - Žiga Jeglič - Robert Sabolič ima težavo. Zaradi poškodbe, ki jo je staknil prav na tekmi z Avstrijo, je namreč vprašljiv nastop Saboliča. Čeprav sprva ni kazalo na kaj hujšega, je slovenski napadalec na tekmi staknil precej neprijetno poškodbo rebra. Podrobnejši zdravniški pregled je pokazal, da je počeno, za zdaj pa v slovenski reprezentanci še ne vedo oziroma se še niso odločili, kaj bodo storili. Povsem mogoče je, da Sabolič ne bo mogel igrati na SP, zato je Kopitar za zdaj v moštvu še obdržal Roka Leberja.

"Ne vem, kaj bo. Rebro ima počeno in to boli, to vemo vsi. Odvisno je od tega, koliko bo bolelo, to bo povedal do srede. Če ne bo mogel igrati ... Je pa seveda on ključen igralec. Druga plat medalje sta pa Rodmana, bojim se, da bosta prišla zelo utrujena," je o težavah, ki se zgrinjajo nad slovenski tabor, dejal selektor Kopitar.

Zadnja tekma Kopitarja ni navdušila

Selektor sicer ni bil najbolj zadovoljen z zadnjo tekmo proti Avstriji, ne toliko zaradi strelske neučinkovitosti (brez gola po 65 minutah), kot zaradi samega poteka tekme in ker ni videl takšnega pristopa svojih igralcev, kot ga je pričakoval. Vseeno pa meni, da so priprave doslej potekale uspešno.

"Pozna se, da ni bilo drugega napada. Manjkali so štirje 'top' igralci in tu je vzrok, da nismo dajali toliko golov. Imeli pa smo vse branilce z izjemno Aleša Kranjca. Pri vratarjih je Robert Kristan naša številka ena in je tudi na Dunaju dokazal, da je v formi. Upam samo, da bodo tudi pred njim igralci naredili dovolj, da se ne bo utrudil že po dveh tekmah," je črto pod priprave doslej potegnil Kopitar.

Odpadla Podlipnik in Kuralt

Selektor je danes seznam reprezentantov skrajšal še za dve imeni. Za sodelovanje na treningih in tekmah se je zahvalil branilcu Maticu Podlipniku in napadalcu Anžetu Kuraltu. Teoretično bi se ekipi Slovenije lahko pridružil še Jan Muršak; odkar ni več član rdečih kril v ligi NHL, za moštvo Grand Rapids igra v ligi AHL in tudi v končnici. Po dveh tekmah s Houstonom je izid 1:1, če bo njegova ekipa izpadla, pa bi lahko prišel na Švedsko.

Hokejisti, ki so zbrani v Mariboru, bodo imeli še tri dni časa za zadnje piljenje forme in popravke v igri. Danes, jutri in v sredo jih čakajo še trije treningi, selektor Kopitar jih je načrtoval za opoldne, ko bosta na SP na sporedu tudi prvi slovenski tekmi. Med zadnjimi, ki se je pridružil ekipi, je Rok Tičar, zaradi klubske sezone je izpustil vse pripravljalne tekme, a meni, da bo ekipa SP pričakala dobro pripravljena.

Rok Tičar: Na Švedskem lahko pade katera od velesil

Hokejska reprezentanca Slovenije je en vrhunec sezone že doživela in nekoliko nepričakovano je bil olimpijski kvalifikacijski turnir na Danskem tisti, ki je slovenski izbrani vrsti prinesel enega največjih uspehov v zgodovini hokeja. Toda ta uspeh je zdaj že v ozadju, misli pa usmerjene na Švedsko. Zanimivo je, da bosta v predtekmovalni skupini, kjer igra Slovenija, tudi dve moštvi iz Vojensa, Danska in Belorusija, ki jima motiv v boju s Slovenijo ne bi smel predstavljati težav. A tudi na takšne motivacijske spodbude tekmecev bodo Slovenci znali najti pravo rešitev, je prepričan branilec Blaž Gregorc, eden tistih, ki bodo bržčas med bolj obremenjenimi na ledu.

"Z mislimi smo že nekaj časa na tekmovanju. Vemo, da bo kmalu prišla sobota in prva tekma. Mislim, da se bomo samo še uigravali, moči imamo dovolj, forma je prava, malo še uigramo 'power-play'. Zadnjo tekmo smo dobili, a igra še ni bila prava, kot smo si želeli. To moramo popraviti in vzeti pozitivne stvari ter se pripraviti na Norvežane."

Po sredinem zadnjem treningu v dvorani Tabor, ta je v zadnjem mesecu postala že pravi dom številnim reprezentantom, se bo elitna hokejska selekcija Slovenije podala na pot v Skandinavijo, z vmesnim postankom na Dunaju. V četrtek pa je popoldne že predviden prvi trening na prizorišču tekmovanja, dvorani Globe v Stockholmu.