Rok, lani v Krefeldu niste bili najbolj zadovoljni. Vam je Köln znova vrnil nasmeh na obraz?

Doživel sem zanimivo izkušnjo. Ko sem prišel v Köln, nisem natančno vedel, kaj lahko pričakujem, a sem hitro opazil, da je klub na visoki organizacijski ravni in da vedno stremi po najboljših izidih. Med sezono sem bil kar zadovoljen, sploh ker smo redni del odigrali zelo dobro. V končnico smo krenili z namenom po končnem zmagoslavju, a smo bili prekratki proti Berlinu. Vse do finala nam je šlo odlično, na zadnji stopnici pa se nam ni izšlo vse po načrtih. A če potegnem črto, je bila to dobra sezona, nad katero so zadovoljstvo pokazali tudi navijači in vodstvo kluba.

Je bil Berlin res toliko boljši, da ni bilo mogoče zasukati serije?

V zadnjih osmih letih so bili sedemkrat v finalu, povrhu so naslov prvaka osvojili trikrat v nizu, kar pritrjuje njihovi superiornosti. Če vprašate mene, je bil Berlin boljši le na zadnji, četrti tekmi finala, mi pa smo imeli velike težave z učinkovitostjo. Še posebno mi je žal, da nismo zmagali niti ene finalne tekme pred domačimi gledalci. Berlin je zadeval v pravem trenutku, kar je v športu odločilnega pomena. Nasprotniku je treba priznati, da je zasluženo osvojil krono.

Tribune velike kölnske dvorane so v končnici pokale po šivih. Verjetno izjemen občutek, kajne?

Prav gotovo. To je bila zame sploh prva končnica v karieri. Bilo je zelo lepo, navijači ogromno pripomorejo k velikemu spektaklu, vsi pa zelo radi igramo pred tolikšno množico. Naše tekme v Kölnu so bile skoraj venomer razprodane, v Berlinu pa je bilo prav tako odlično vzdušje in tudi nasploh veliko zanimanje za finale.

Je v Kölnu hokej šport številka ena, potem ko so nogometaši lani zdrsnili v drugo ligo?

V tej sezoni je poraslo zanimanje za hokej v mestu. Ogromno je novih navijačev. Zagotovo nogomet še vedno drži primat med športi, smo pa bili v tej sezoni po zanimanju kar blizu nogometnemu bratu.

Koliko ste napredovali v tej zimi?

Cilj vsakega igralca je napredovati iz sezone v sezono. Če nimaš tega občutka, se moraš vprašati, kaj je narobe. Sam postajam izkušenejši in sem napredoval na vseh položajih. Letos sem se celo prvič preizkusil na krilu. Zdi se mi, da mi je šlo dobro od rok.

Imate občutek, da je nemška liga prava za vaš slog hokeja?

V tem okolju sem se dobro znašel. S tega vidika mi Nemčija vsekakor ustreza, ni pa izključeno, da bi se v prihodnosti preizkusil še kje drugje. To je navsezadnje nekaj normalnega. K temu stremi vsak športnik, a za zdaj uživam v Kölnu in bom skušal še izboljšati raven svoje igre v prihodnji zimi.

Ste med končnico spremljali reprezentančne akcije?

Spremljal sem priprave in prijateljske tekme, kolikor se je dalo. Prav veliko niti nisem imel časa razmišljati o tem in niti nisem hotel, saj sem bil povsem osredotočen na klubsko sezono. Odslej so moje misli usmerjene le še v reprezentanco, v kateri bom skušal pomagati po najboljših močeh. Poskusili bomo igrati tako kot znamo in si želimo, bo pa zagotovo treba pokazati ogromno hokejskega znanja. Vemo, da ne bo lahko, saj so naši nasprotniki odlični.

Kaj pričakujete od Švedske?

Imamo odlično ekipo z odličnim vodstvom, zato ni razloga, da ne bi optimistično zrli proti Švedski, bo pa že uvodna sobotna preizkušnja proti Norveški zelo zahtevna. Kajpak si želimo obstati med elito, po drugi strani pa tudi narediti nekaj več. Z dobro igro nam lahko uspe marsikaj.

Morda tudi zmaga proti kateri od velesil? Leta 2011 na Slovaškem ste bili zelo blizu senzaciji proti Rusiji.

Na tovrstnih tekmah morajo biti vse malenkosti na svojih mestih. A če bo vse teklo tako, kot si želimo, sem prepričan, da lahko ne zgolj presenetimo, ampak tudi premagamo katero od velesil.