Čisto na koncu izolskega pomola je v morju privezan objekt, v katerem že dober mesec dni deluje ribiška kantina Ribica. V njej ponujajo različne ribje dobrote, ki včasih pridejo na krožnike naravnost iz našega morja, za tiste, ki ne marajo morskih jedi, pa se najde tudi kakšen zrezek. Omenjena ribja kantina pa ni čisto navadna kantina. Prav tako se je ne da primerjati z ribjimi pikniki, ki jih tukajšnji ponudniki organizirajo na ribiških barkah. Ribja kantina je lično urejen prostor s teraso in prekrasnim pogledom na izolski mandrač, ki naenkrat lahko sprejme okoli 100 gostov. Najzanimiveje pri vsem tem pa je, da sta jo Boštjan Kodrič in Igor Rojc, lastnika podjetja Ribica, zgradila na starem splavu, ki so ga nazadnje uporabljali za gradbena dela ob gradnji valobrana v izolski marini.

»V tujini je polno gostinskih objektov na splavih, zato se mi je zdelo zanimivo, da bi kaj takega imeli tudi pri nas,« je dejal Boštjan Kodrič, ki ima tudi dve ribiški barki, s katerima vozijo turiste po morju in jim organizirajo ribje piknike. Ker je opazil, da nekatere zibanje bark na morju moti, čeprav sta jim okolje in ideja všeč, se je odločil, da postavi lokal na splavu, ki se bistveno manj ziba. Ker je v izolski marini že nekaj časa sameval in propadal star gradbeni splav, je Kodrič navezal stik z njegovim lastnikom, starejšim Italijanom, od katerega je nato pred štirimi leti splav tudi odkupil. Odpeljali so ga v izolsko ladjedelnico in tam so se začela obnovitvena dela. »Konstrukcijo, statiko in nekatera druga strokovna dela so naredili strokovnjaki. Veliko pa je bilo lastnega in prostovoljnega dela, saj smo veliko naredili tudi sami, zato težko rečem, koliko je bila vredna investicija,« je povedal Kodrič. Splav so obnavljali tri leta in pol in samo za prostor v izolski ladjedelnici so na mesec morali odšteti 1300 evrov.

Splav je dolg dobrih 19 metrov in širok dobrih sedem metrov, njegova nosilnost pa je kar 190 ton. Zato so lahko na njem uredili lokal, ki je po svojem videzu in funkcionalnosti povsem primerljiv z lokali na kopnem, ima pa poseben čar, da je privezan med ribiškimi barkami na morju. Osrednji prostor je v kombinaciji kamna in lesa in zaprt s panoramskimi okni, ki se lahko povsem odprejo, terasa pa je po tleh prekrita z imitacijo trave, za vroče poletne dni pa jo bodo zasenčili s posebnim nadstreškom. »Še vedno zbiramo ideje za kakšne malenkosti in popravke, da bi objekt naredili privlačnejši tudi na zunanji strani, saj vemo, da je na zunaj videti kot grdi raček,« se je pošalil Kodrič. Tako naj bi objekt morda pobarvali, nanj postavili kakšno ribiško mrežo, parangal ali rešilne obroče za dekoracijo.

Gostinsko ponudbo in upravljanje lokala je Kodrič zaupal podjetju Remilev, sicer bolj znanemu pod imenom Veni, ki se na obali že dolga leta ukvarja z gostinstvom in cateringom. Velimirju Vatovcu sta se lokacija in ideja zdeli zanimivi, zato sta s partnerjem Ninom Šavletom ponudbo sprejela. »Zdaj upamo samo še na lepo vreme, da bosta lokal in terasa vedno polna,« se je pošalil tudi Vatovec. Lokal je odprt vsak dan med 11. in 22. uro, ob koncu tedna pa obratuje do polnoči. Čeprav je registriran kot plovilo, za zdaj nikamor ne bo odplul. Uprava za pomorstvo mu je za območje plovbe določila zavetje.