Praktično pol leta je bila družba Bežigrajski športni park z direktorjem Jocom Pečečnikom na trnih, saj je čakala, da agencija za okolje ponovno odloči o izdaji okoljevarstvenega soglasja za obnovo Plečnikovega stadiona. Večmesečno čakanje se je končalo minuli petek, ko je agencija objavila, da je zavrnila zahtevo za izdajo tega pomembnega soglasja.

Na agenciji za okolje so pojasnili, da družbi Bežigrajski športni park ni uspelo dokazati, da načrtovani projekt ne bo imel škodljivih posledic na okolje, in da ni upoštevala pripomb stranskih udeležencev.

Dodali so, da poleg tega niso imeli vseh potrebnih podatkov, da bi lahko odločili o izdaji dovoljenja. Pojasnili so, da družba med drugim ni podala celotne ocene hrupa med obratovanjem stadiona in ni ovrednotila vseh vplivov, povezanih z načrtovanim gradbenim posegom. Vodja projekta Bežigrajski športni park Maja Štefula v petek, ko smo govorili z njo, odločbe še ni videla, zato ni želela dajati komentarjev o odločbi in utemeljitvah, zakaj agencija ni izdala soglasja. Prav tako ni želela napovedati morebitne pritožbe, dokler odločbe ne bi pregledali tudi pravniki. »Dejstvo pa je, da zaradi te odločitve ne moremo zaprositi za gradbeno dovoljenje in da bo vse skupaj še podaljšalo postopek,« je povedala Štefulova.

Spomnimo, agencija za okolje je okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega stadiona lani maja sicer izdalo, a soglasje zaradi pritožb ni postalo pravnomočno. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pet mesecev po izdaji soglasja razveljavilo odločitev agencije za okolje in ji naložilo, naj ponovno odloči v tem postopku. Na ministrstvu so takrat strnili, da so soglasje odpravili zaradi kršitev pravil postopka, nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja in nepravilne uporabe materialnega prava.

Predstavniki civilne iniciative predstavnikov bližnjih Fondovih blokov so tokrat zadovoljni z odločitvijo agencije za okolje, čeprav je predstavnik iniciative Peter Rondaij vseeno nekoliko razočaran, da agencija ni želela presojati, kakšen vpliv ima Pečečnikov projekt na ohranitev kulturne dediščine arhitekta Jožeta Plečnika. Rondaij je ocenil, da se bo družba Bežigrajski športni park pritožila na odločbo agencije za okolje. »Glede na količino denarja, ki so jo do zdaj vložili v ta projekt, dvomim, da ne bodo poskusili s pritožbo,« je razmišljal Rondaij.