Ravne na Koroškem. Ravenski svetniki so pred kratkim po skrajšanem postopku sprejeli nov pravilnik o sofinanciranju programov športa v javnem interesu, ki pa je močno razburil javnost, predvsem pa večino od 24 društev, ki delujejo v okviru Zveze športnih društev Ravne. Večina od teh je namreč zaradi na novo sprejetega pravilnika v finančnem smislu precej na slabšem, Petru Odru, nekdanjemu podžupanu, sedaj poslancu v državnem zboru, pa očitajo, da je med športniki iz domače ravenske občine in tistimi, ki prihajajo k njim trenirat iz drugih koroških občin, zgradil kitajski zid.

»Nedopustno je, da je tak človek sploh poslanec, saj je bil kot podžupan razrešen. Tudi zaradi sumljivih izplačil prek študentskih napotnic, ki so bile izdane prek njegovega podjetja Eurosplet. Še več, potegoval se je celo za predsednika športne zveze, kar je višek nepotizma,« pravijo naši viri, ki vztrajajo, da je s potrditvijo tega pravilnika od župana Tomaža Rožena dobil neke vrste »odpravnino«. Na nedopustno diskriminacijo športnikov so že na seji opozarjali tudi nekateri svetniki, med njimi Zlatko Halilovič, a je bil njihov glas kot glas vpijočega v puščavi, saj je bil pravilnik sprejet s 16 glasovi za in le štirimi proti. Halilovič je prepričan, da na Ravnah s tem pravilnikom celo kršijo ustavo in zlorabljajo zakonodajo na plečih otrok. O nasprotnem so prepričani tako župan Rožen kot svetniki iz vrst SDS, še vedno pa pri tem, da je pravilnik bolj pravičen, vztraja Oder. Kot pravi, druge občine, pri tem je prst uperil zlasti v sosednjo občino Prevalje, za svoje športnike, ki trenirajo v ravenskih klubih, ne prispevajo niti centa.

Svetnik Robert Brezovnik pa je pripomnil, da so vrhunski športniki, ki prihajajo iz drugih občin, za Ravne dodana vrednost in ne breme. »Zaradi tega pravilnika bo oškodovanih vsaj 300 otrok,« menijo mnogi. Peter Oder pa trdi nasprotno. »Na Ravnah ne moremo več enako financirati vseh, predvsem pa ne tistih iz drugih občin, saj to občino stane 100.000 evrov na leto. To je prvi korak k večji transparentnosti. Nekakšen red je treba uvesti, saj tudi nekdo s Prevalj, na primer, ne more dobiti socialne pomoči na Ravnah.« In še, da so na Ravnah zgradili številne športne objekte, ki jih je treba tudi vzdrževati, to pa stane, v proračunu pa je denarja vse manj. »Zato nihče ne more od nas pričakovati, da financiramo celotno regijo,« je še dejal Oder.

Podžupan ne razume pojasnil

Na kako nizek nivo komuniciranja se spuščajo nekateri vplivni Ravenčani, na primer podžupan Milan Škafar, pa kaže tudi dopisovanje po elektronski pošti med njim in Miranom Klančnikom, predsednikom ravenske športne zveze. Klančnik, ki meni, da je novi pravilnik prej političen kot strokovno argumentiran, je za mnenje o 6. členu pravilnika, ki govori o financiranju, zaprosil Mestno občino Velenje. Predvsem zato, ker so nekateri navajali, da naj bi imeli Velenjčani način financiranja izvajalcev letnega programa športa urejen podobno, kot so si ga zdaj zamislili na Ravnah. A kot nam je zatrdila višja svetovalka za šolstvo in šport na velenjski občini Simona Pogorelčnik, to nikakor ne drži, saj v Velenju ne delajo razlik med športniki iz njihove občine in tistimi, ki prihajajo iz drugih. Sploh pa so pri oblikovanju pravilnika upoštevali tudi vsa priporočila računskega sodišča. Ko je Klančnik od Pogorelčnikove prejel odgovor, ga je v vednost poslal še Škafarju. Ta pa mu je odpisal: »Kaj mi želiš povedati? V 6. členu so jasno napisali, da so njihovi samo njihovi občani. Občina Ravne pa tako daje za vrhunski šport, glede na prebivalca in bruto dohodek več kot velenjska.« Iz tega je razvidno, da Škafar sploh ni prebral odgovora Pogorelčnikove, še manj ga je razumel. Pogorelčnikova je namreč zapisala, da se določbe 6. člena uporabljajo samo v primeru, ko se na neki javni razpis za financiranje prijavljajo zveze društev, ki združujejo več članov iz regije. Na primer Medobčinsko društvo invalidov, ki združuje društva tako iz Velenja, Šoštanja, Šmartnega ob Paki in drugod, ali pa Šaleška območna balinarska zveza, Šaleška zveza tabornikov in podobno.