Ameriški računalniški velikan Apple je v prvih treh mesecih letošnjega leta zaslužil manj dobička kot v enakem obdobju lani in tako doživel prvi četrtletni padec dobička vse od leta 2003. Podjetje želi v prihodnje vlagatelje prepričati s povečanim izplačilom dividend, saj v tem trenutku razpolaga s 145 milijardami dolarjev denarnih sredstev. Boljše od pričakovanj analitikov se je izkazal Goldman Sachs, ki je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 2,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Še bolj kot to pa so med špekulanti zanimanje za nakupe spodbudili slabi podatki iz Nemčije. Ravno slabi podatki iz nemškega gospodarstva so glavni razlog za obrat delniških indeksov, saj mnogi zdaj stavijo, da bo Evropska centralna banka (ECB) znižala ključno obrestno mero. Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je zaradi vse večje zaskrbljenosti glede obetov za globalno gospodarstvo aprila upadlo bolj od pričakovanj, je pokazala raziskava nemškega Centra za evropske raziskave (ZEW). Kazalec gospodarskega zaupanja se je znižal na 36,3 točke, potem ko je bil aprila pri 48,5 točkah.

Posledično lahko zaradi tega pričakujemo tudi nestandardne oblike pomoči, saj se kažejo prva znamenja odpora evropski politiki varčevanja in iskanja rešitev za rast. Slabi podatki iz Nemčije, ki je dolgo časa prikazovala relativno ekonomsko moč nasproti Franciji in preostalim »obrobnim« državam, bi lahko počasi prepričali Merklovo in njene sodelavce, da pritisnejo na ECB, da začne z oblikami stimulacije, ki bodo pripomogle k rasti gospodarstev. To verjetnost povečuje tudi izjava IMF, ki je za letos znižal napoved rasti svetovnega gospodarstva za 0,2 odstotne točke, na 3,3 odstotka. Vedno manj prepričljivi podatki prihajajo tudi iz ZDA. Obseg industrijske proizvodnje v ZDA se je marca povečal, vendar predvsem zaradi hladnejšega vremena, ki je zahtevalo več ogrevanja. Proizvodnja v tovarnah je po podatkih ameriške centralne banke nazadovala. Ameriški gradbeniki so marca pospešili gradnjo novih stanovanj, malce slabše pa so se izkazali pri gradnji novih družinskih hiš, ki je v primerjavi s februarjem tokrat nazadovala. V sredo je bil objavljen podatek o naročilih trajnih dobrin v ZDA, ki je dober kazalec gospodarske klime v prihodnje. Čeprav so naročila v marcu nazadovala za 1,4 odstotka, trge to ni preveč zmotilo, saj so ohranili pozitiven trend.