To so odkrili v raziskavi, ki jo je objavila revija Evropske zveze za raziskovanje diabetesa Diabetologia. Podatke za raziskavo so avtorji dr. Dora Romaguera, dr. Petra Wark in dr. Teresa Norat iz Imperial Collegea v Londonu v Veliki Britaniji črpali pri konzorciju InterAct.

Večino raziskav na tem področju so opravili na prebivalcih Severne Amerike, zato so želeli avtorji raziskati, kakšna je povezava med uživanjem sladkih pijač in diabetesom tipa 2 v Evropi. Uporabili so podatke o uživanje sokov, nektarjev, pijač z dodanim sladkorjem in pijač z dodanim umetnim sladilom iz osmih kohortnih raziskav, ki so bile vključene v Evropsko prospektivno raziskavo o raku in živilih (študija EPIC); v raziskavo so zajeli 350.000 ljudi.

Kot del projekta InterAct so raziskovalci opravili študijo, v katero so zajeli 12.402 bolnikov z diabetesom tipa 2 in naključno skupino 16.154 ljudi, ki so sodelovali v študiji EPIC. Ugotovili so, da uživanje ene pločevinke (336 ml) pijače z dodanim sladkorjem na dan poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 za 22 odstotkov.

To tveganje je nekoliko upadlo (na 18 odstotkov), kadar so upoštevali še celodnevni energijski vnos in indeks telesne mase (ITM) posameznikov. Ugotovitve kažejo, da imajo lahko sladke pijače večji vpliv na organizem, kot je zgolj vpliv na telesno težo.

Raziskovalci so našli tudi statistično pomembno povezavo med povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2 in uživanjem pijač z dodanimi umetnimi sladili, pri čemer je pomembnost povezave izginila, ko so upoštevali še ITM posameznikov. Pri uživanju čistega sadnega soka in nektarja se povezava s povečanim tveganjem za diabetes tipa 2 ni potrdila.

Avtorji raziskave zaključujejo, da je povečano tveganje za razvoj diabetesa med Evropejci, ki uživajo sladke pijače, podobno tistemu, ki so ga našli v metaanalizah, ki so jih opravili v Severni Ameriki. Ker poraba sladkih pijač v Evropi narašča, bi bilo treba ljudem jasno povedati, da imajo te pijače škodljiv učinek na zdravje. lo