V sklopu raziskave, objavljene v knjigi 'Normal Bar', so skušali ugotoviti, kakšen je odnos moških in žensk do ljubezni in zvez. Soavtorica študije je sociologinja z univerze v Washingtonu, Pepper Schwartz, sodelovali pa so tudi sociologi z univerze George Mason v Virginiji.

Cilj je bil pridobitev podatkov o resničnih odnosih med moškimi in ženskami v 21. stoletjem, s katerimi bi razbili mite. Sodelujoči so morali odgovoriti na ogromno vprašanj – o seksu, najbolj privlačnih značilnostih nasprotnega spola, kakor tudi o želeni osebnosti potencialnega partnerja.

Raziskava je pokazala, da je v zvezah srečnih samo 74 odstotkov ljudi, 66 pa jih verjame, da je njihov partner tudi njihova sorodna duša. Za mnoge so pogoji za srečno zvezo dotikanje, ljubkovalna imena, držanje za roke, poljubljanje, strastno objemanje, pa tudi pogosto ponavljanje 'ljubim te'. Najpomembnejša pa je komunikacija. V nesrečnih zvezah je bilo ravno pomanjkanje pogovora velik razlog za njihov propad.

Skoraj polovica moških priznava, da verjame v ljubezen na prvi pogled, ki se jim je tudi že pripetila, medtem ko se ob prvem srečanju 'ljubezenska čustva' razvijajo le pri 28 odstotkih žensk, pravijo ameriški raziskovalci.

Je pa kar 33 odstotkov moških priznalo skok čez plot v času zakona ali resne zveze, zanimivo pa je, da na spolni odnos brez čustev izven zveze sploh ne gledajo kot na prevaro. V izvenzakonske užitke se je spustilo 19 odstotkov žensk.