Projekt Podjetno v svet podjetništva 2013 se je po uspešno izvedenem istoimenskem pilotnem projektu v Zagorju ob Savi razširil na celotno Slovenijo, mladi pa so se včeraj srečali v Zagorju in ustanovili tudi svoj klub, v okviru katerega se bodo mrežili in povezovali, še posebno tisti, ki na različnih koncih Slovenije razvijajo precej podobne ideje, produkte oziroma storitve.

Ob tem so se predstavili tudi trije mladi podjetniki, ki imajo svoje ideje že precej dodelane. Prvi med njimi je bil Zagorjan Nejc Omahne, ki je v okviru pilotnega projekta Podjetno v svet podjetništva odprl trgovino za male živali. Poleg farmacije je to najbolj cvetoča panoga, je pojasnil, ob tem pa poudaril, da je za uspeh najbolj pomembno, da tisto, kar te veseli, združiš z znanjem, ki ga imaš. Sam se je lotil prav tega, pri čemer mu je vključenost v Podjetno v svet podjetništva omogočila še dodatno pridobivanje znanja in nasvetov izkušenih mentorjev, pa tudi mladih, ki so ob njem razvijali svoje ideje.

Podobno kot Omahne se je podjetništva lotila tudi Primorka Teja Černe, nekdanja reprezentantka v jadranju, ki je Slovenijo dvakrat zastopala tudi na olimpijskih igrah. Z jadranjem se ukvarja že skoraj 20 let in pri tem še vedno izjemno uživa, zato si želi to navdušenje prenašati tudi na druge. Zasnovala je ponudbo navtičnih izletov oziroma šolo jadranja za tiste, ki bi se radi tudi sami preizkusili v upravljanju jadrnice, vse skupaj pa bo v prihodnje nadgradila še s ponudbo za team buildinge, saj je prepričana, da je jadranje izvrstna priložnost za utrjevanje timskega duha, sodelovanja, komunikacijskih veščin in podobnih urjenj, ki jih svojim zaposlenim lahko zagotovijo podjetja.

V povsem druge vode pa je zajadral Staš Hrenić, ki v Kranju razvija poslovno idejo o mobilnem snemalnem studiu. Gre za snemanje glasbe na terenu, preprosto pove Gorenjec, ki želi na ta način talentom približati snemanje instrumentalnih sklad, zborovskih pesmi ali rockovskih bendov, in to tako, da on pride do njih in ni njim potrebno prihajati do studia. Hrenić torej ve, kako se lotiti samega posla, projekt Podjetno v svet podjetništva pa mu pomaga razumevati samo finančno poslovanje podjetja. Zdaj namreč testira trg, pošilja ponudbe in se uči, kako ostati v stiku tudi s stranko, ki najprej zavrne ponudbo...

Mladi so postavili tudi Tržnico podjetniških idej, vendar so te lahko zgolj predstavljali in jih postavili na ogled, niso pa jih mogli prodajati, kar bi bolj razveselilo tako njih kot obiskovalce. So si pa kljub vsemu izmenjali promocijske letake, kontakte in drugi material, tako da so si vseeno lahko naredili nastavke za nadaljnje poslovanje.