Leta 1952 v Kranju rojeni Zaplotnik je spadal med najuspešnejše alpiniste svoje generacije. V svoji alpinistični karieri je opravil prek 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj, med pomembnejše plezalske dosežke pa poleg vzpona na osemtisočaka Makalu leta 1975 in Gašerbrum dve leti kasneje sodi tudi vzpon na Mount Everest.

Zaplotnik je skupaj z Andrejem Štremfljem postal sploh prvi Slovenec, ki je v okviru močne jugoslovanske odprave leta 1979 splezal na najvišjo goro sveta. »Spomini nanj so še vedno živi. Bil je izjemno močna osebnost. Po njegovi smrti sem imel kar nekaj težav s svojo alpinistično samostojnostjo in sem rabil kar kakšno leto, da sem se postavil na noge. Ko sva skupaj plezala je bil namreč prav Nejc tista gonilna sila, ki je poganjala ostale naprej,« se izvrstnega alpinista spominja Štremfelj in svojemu nekdanjemu alpinističnemu vodji ter učitelju pripisuje velike zasluge za razvoj slovenskega alpinizma.

Zaplotnik je svoja razmišljanja objavil tudi v številnih potopisih in člankih, vrh pisanja pa zagotovo predstavlja razmišljujoča izpovedna knjiga Pot. »Njegova knjiga je čtivo še današnjim generacijam alpinistov. Žal je umrl mnogo prezgodaj, da bi k alpinizmu prispeval še več, kot je,« pove Štremfelj.

Kot so zapisali pri Planinski zvezi Slovenije si bodo Zaplotnika mnogi zapomnili ne samo po dejanjih, temveč tudi reku: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«