Novomeški občinski svetniki Andrej Resman, Vanja Kolenc in Milena Bartelj so te dni prejeli obvestilo stranke SDS, češ da je preklicala njihovo izključitev. Kot smo poročali, jih je konec marca stranka izključila iz svojih vrst, še do danes pa niso prejeli obrazložitve, zakaj. »Tudi tokrat smo dobili zgolj skopo sporočilo, da je izključitev preklicana, ker da je šlo za postopkovne napake,« pravi Resman. Vsi trije so zdaj iz stranke izstopili sami, kot je dejal Resman, predvsem zaradi načina obravnave. Konec marca je iz stranke samoiniciativno izstopil še en novomeški svetnik, Ivan Bukovec, zaradi nesoglasij v novomeškem mestnem odboru, ki ga vodi Bojan Kekec.

Ne vedo, zakaj so jih izključili

Vsi trije novomeški občinski svetniki so bili iz stranke izključeni, ker naj bi kršili statut stranke oziroma ker naj ne bi upoštevali njenih sklepov. Pri kakšni zadevi točno naj bi kršili statut, še vedno niso izvedeli, pravi Resman. Predlog njihove izključitve je najprej obravnavala regijska koordinacija stranke z Albertom Pavličem na čelu, končno odločitev pa prepustila pristojnemu odboru stranke. Pavlič tudi včeraj zadeve ni želel komentirati, češ da gre za »notranjo stvar novomeškega mestnega odbora«.

Tudi Kekec včeraj ni želel povedati, za kaj točno naj bi šlo pri izključitvi, češ da gre za povsem interno zadevo. Na vprašanje, zakaj torej zdaj preklic izključitve, pa je dejal, da so pač ugotovili »nekatera neskladja internih aktov stranke. Stranka je živa stvar, se razvija, raste. Zato vsake toliko časa pride do konfliktnih situacij. In takrat je treba zadevo rešiti,« je dejal. O tem, ali bodo zahtevali, da svetniki vrnejo mandate, bo odločal izvršilni odbor mestnega odbora stranke, je še povedal Kekec, ki ga omenjena nesoglasja v mestnem odboru ne skrbijo. »Vsak ima pač svoj način vodenja. Sem pa v soboto na konferenci mestnega odbora dal na glasovanje svojo zaupnico in dobil sem soglasno podporo.«

Šteingel še čaka na odločitev

Konec marca je stranka iz svojih vrst izključila tudi žužemberškega podžupana Jožeta Šteingla, ki pa za razliko od novomeških kolegov zdaj ni prejel nobenega obvestila o morebitnem preklicu izključitve. »Na odločitev o izključitvi sem se pritožil na svet stranke. Predvidevam, da mojo zadevo še obravnavajo in da mi bodo odločitev sporočili po prvomajskih praznikih,« pravi Šteingel, ki ostaja podžupan občine Žužemberk, čeprav ga je stranka že leta 2011 pozivala, naj zapusti podžupansko mesto. Kot je že večkrat povedal, so se pritiski nanj začeli leta 2011, takoj po tistem, ko Bojan Kekec ni bil izvoljen za direktorja novomeške Komunale. Odločilni glas k neizvolitvi je takrat prispeval prav predstavnik žužemberške občine, ki je glasoval v nasprotju z dogovori občin, ki jih je zastopal.