Včerajšnja skupščina Mariborske livarne Maribor (MLM) je bila polna preobratov, na koncu pa se je kriza v podjetju samo še poglobila. Nujnega svežega kapitala livarna ni dobila, poleg tega pa se je še razkrilo, da je lanska izguba znašala kar 30 milijonov evrov oziroma 18 milijonov evrov več, kot je še prejšnji mesec trdil predsednik uprave MLM Boris Šlamberger.

Uprave je prvotno predlagala delničarjem, da bi NKBM, Abanka in Probanka livarno s pretvorbo dela posojil v kapital dokapitalizirale s 17,4 milijona evrov, s čimer bi postale več kot 75-odstotne lastnice MLM. NKBM in Abanka bi vplačali vsaka po 6,3 milijona evrov, Probanka pa bi konvertirala 4,8 milijona evrov vredno terjatev. Sočasno bi se kapital podjetja zmanjšal za vrednost celotne dokapitalizacije, zato da bi se s tem denarjem pokrila lanska izguba, ostanek pa bi šel v kapitalske rezerve.

Šlamberger je včeraj delničarjem razkril dejansko globino lanskega minusa in jih opozoril, da ima podjetje negativen kapital. Skupščina je bila tako celo prekinjena za slabe pol ure, v tem času pa so banke pripravile nasprotni predlog, ki ga je nato vložila Probanka. Po tem predlogu bi se višina dokapitalizacije zvišala za skoraj polovico, vendar je sledilo presenečenje. Čeprav naj bi predstavniki bank predlog potrdili, ta ni dobil potrebne 75-odstotne podpore. Po naših informacijah naj bi proti dokapitalizaciji glasovali bivši večinski lastniki, ki se že vrsto let skrivajo za avstrijskima podjetjema Metalka Dunaj in Ditachmair & Partner ter odvetnikom Wolfgangom Rainerjem. Ti delničarji naj bi namreč zahtevali denarno odpravnino za njihove prednostne delnice. Predlagani sklep je namreč predvideval tudi to, da se jim ta prednost razveljavi.

»Naši delničarji žal niso z zadostno večino potrdili predloga dokapitalizacije. Njihove odločitve ne bi komentiral. Najprej bo treba prespati razplet skupščine, se pogovoriti z bankami in bomo potem videli, kako naprej,« je bil včeraj razočaran Šlamberger. Prihodnost največjega mariborskega industrialca je namreč zdaj še bolj negotova. »Verjetno bomo iskali državno pomoč,« predvideva. Zdaj mora podjetje, ki je lani poleti prešlo v večinsko last omenjenih treh bank, najti drugačno rešitev, s katero bi razrešilo nezavidljivo likvidnostno situacijo. Šlamberger sicer že nekaj časa išče kupca ali strateškega vlagatelja za sanitarni proizvodni program, vendar do zdaj ni bil uspešen. Vse večja je tudi negotovost 800 zaposlenih v livarni. Sindikat je konec marca napovedal stavko, ker vsi zaposleni niso pravočasno prejeli februarskih plač. Prekinitve dela potem ni bilo, saj so plače prejeli v začetku aprila.