Kranj. Statistika kranjskega inšpektorata kaže, da je mestno središče še vedno »glavno lovišče« kranjskih redarjev. Redarji so še posebej prizadevni pri kaznovanju prekrškarjev v bližini občinske stavbe, kjer so lani izrekli rekordni 402 globi, medtem ko so jih na bližnji Bleiweisovi cesti napisali 321, na Koroški cesti pa 266. Ob vseh treh ulicah stoji kopica ustanov, zato je visoko število glob dokaj razumljivo.

Manj razumljivo pa je po drugi strani dejstvo, da so v najbolj številčni kranjski soseski Planina redarji v enem letu na dveh ulicah, in sicer ulicah Juleta Gabrovška in Rudija Papeža, izrekli vsega po pet glob.

Število prekrškov upada

Zanimivo je, da sicer število kazni za napačno parkiranje in prekoračitev hitrosti v Kranju in okolici upada. Še pred dvema letoma so na celotnem območju redarji ujeli v radar 4130 voznikov, lani pa samo 2621. Podobno je s parkiranjem, kjer je razmerje v prid lanskemu letu (3538 kazni proti 6056 predlani) še bolj očitno. Lani je bilo tako skoraj 40 odstotkov manj prekrškov kot pa leto prej, kar je precejšnje olajšanje za denarnice občanov, pomeni pa tudi manko v proračunih, kamor se stekajo plačane kazni.

Promet in z njim povezane tegobe so še vedno pomemben vir občinskih blagajn. No, v majhni gorski občini, kot je Jezersko, je 525 evrov iz glob resnično zanemarljiva vsota, Mestna občina Kranj pa je lani izterjala 290.000 od 345.000 evrov izrečenih glob. Jasno pa je, da za več kot tretjino manj prekrškov s parkiranjem in prekoračitvami hitrosti pomeni tudi manj tovrstnih prihodkov.

Redarji bodo bedeli nad pijanci

Poročilo seveda ne more pokazati, ali so na inšpektoratu, ki šteje 14 redarjev in 4 inšpektorje, lani manj delali kot leto prej in ali so se občani tako poboljšali, da je bil upad znaten. Res pa je, da mestni redarji najlažje statistiko popravijo na parkiriščih okoli občine in drugih ustanov, kjer vsak dan mrgoli voznikov. Da pa se stvari v gorenjski prestolnici spreminjajo, dokazuje tudi poročilo kranjskih policistov, ki med drugim omenja zmanjšanje kaljenja javnega reda in miru v gostinskih lokalih. Če se torej Kranjčani manj tepejo po gostilnah, pa velja opozorilo: letos bodo prvič pomladi in poleti na udaru tudi tisti, ki bodo prekršili mestni odlok popivanja na javnem kraju. In mestni redarji so tisti, ki jim je zaupana presoja, kdo in kako tak odlok krši. Če pa je soditi po dosedanjih navadah mladih, redarjem ne bo preveč treba pretegniti nog – Slovenski trg, Prešernov gaj, mestno središče so taka zbirališča, kjer je ob druženju na prostem krožila tudi steklenica.