Kot so danes sporočili z občine, so v ponedeljek okoli 14. ure prejeli dopis družbe Iskra Sistemi s pozivom na plačilo obveznosti po pogodbi o izvajanju javno-zasebnega partnerstva za izvedbo projekta nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v občini.

Višina odškodnine v dopisu ni navedena

V dopisu je navedeno, da naj občina Iskri izplača znesek v višini sedmih milijonov evrov in pripadajoči davek na dodano vrednost. »Iz vsebine dopisa izhaja, da bi naj to bil predlog sporazumne rešitve med obema partnerjema. V primeru, da Mestna občina Maribor ne bi sprejela predlagane ponudbe, bo družba Iskra sistemi sprožila ustrezne postopke in terjala plačilo odškodnine,« so navedli na občini.

Višina odškodnine v dopisu ni navedena. Je pa predsednik uprave Iskre Dušan Šešok po četrtkovem sestanku z novim mariborskim županom Andrejem Fištravcem zagrozil, da bi lahko njihov odškodninski zahtevek znašal kar 762 milijonov evrov.

Fištravec ne vidi razloga za ponovno srečanje

Šešok je danes po telefonu poklical Fištravca in predlagal, da bi se čim prej ponovno sestala. »Župan za to ne vidi nobenega razloga in ponudbe ni sprejel,« so povedali na občini.

Številka sedem milijonov evrov za rešitev zagate, v kateri sta se zaradi radarjev znašla mariborska občina in Iskra Sistemi, ni novost. Takšno vsoto se je omenjalo že konec februarja, ko je mestni svet na predlog takratnega v. d. župana Milana Mikla privolil v začetek postopka sporazumne prekinitve pogodbe z Iskro. Šešok jo je navedel tudi po prvem sestanku s takratnim vodstvom občine 8. marca.

Posodobitev semaforskega sistema in radarji

Občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na njegov račun.

Prve radarje so postavili sredi oktobra, a je bila že nekaj dni pozneje vrsta radarjev po mestu uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Franca Kanglerja. Po izvolitvi novega župana Fištravca je Iskra prekinila pogodbo z občino in začela groziti s tožbo, Fištravec pa je dal prejšnji teden radarje izklopiti.