Pri lenem očesu gre za to, da se eno oko ne razvije pravilno, pogosto pa ga spremlja tudi škiljenje, kar pomeni, da očesi ne gledata v isto smer. Brez zdravljenja bi bolnik lahko na leno oko sčasoma trajno izgubil vid, prav zato zdravniki skušajo pravočasno posredovati.

Igranje tetrisa bolj učinkovito kot klasično zdravljenje s prevezo

Raziskovalna ekipa z univerze McGill je ugotovila, da lahko igranje tetrisa trenira obe očesi, da se premikata istočasno. Študija, v kateri je sodelovalo 18 odraslih oseb, je pokazala, da je nova metoda bolj učinkovita kot pa običajna metoda. Pri običajni metodi zdravo oko prekrijejo s prevezo in tako spodbudijo leno oko, da se začne bolj premikati. Raziskovalci želijo sedaj še ugotoviti, ali je »zdravljenje s tetrisom« primerna metoda tudi za zdravljenje otrok, ki imajo ambliopijo. Sicer naj bi imel leno oko eden na 50 otrok. Otrok mora prevezo za oko nositi skozi ves dan in več mesecev, kar pa je lahko zelo neprijetno.

Dr. Robert Hess in njegovi kolegi v Montrealu so devet prostovoljcev z ambliopijo prosili, naj v naslednjih dveh tednih eno uro na dan igrajo video igro tetris, pri tem pa nosijo posebna očala. Očala omogočajo, da eno oko pri igri vidi samo padajoče predmete, drugo oko pa lahko vidi samo gradnike, ki se nalagajo na dnu. Za primerjavo je druga skupina devetih prostovoljcev z lenimi očesi nosila podobna očala, vendar smo imeli zdravo oko pokrito, celotno igro tetrisa pa so spremljali samo s svojim lenim očesom. Po dveh tednih je skupina, ki je pri igranju igre uporabljala obe očesi, bolj izboljšala vid, kot skupina s prevezami. Raziskovalci so potem skupini s prevezami dovolili, da očala uporabljajo z obema očesoma odkritima. Tudi njihov vid se je izjemno izboljšal.

Raziskava kaže na to, da je ambliopija v resnici težava obeh očes

Dr. Hess pravi, da je tovrstno zdravljenje lahko dobra alternativa zdravljenju s prevezo, še posebno za odrasle, saj njim preveza na pomaga. Pomagalo pa naj bi igranje katerekoli video igrice. Hess je pojasnil: »Ko očesi prisilimo, da delujeta sinhrono, se vid izboljša. Predlagana metoda je veliko boljša od prevez, saj je manj moteča, hitrejša in bolj učinkovita.« Povedal je še, da njegova raziskava kaže na to, da je ambliopija v resnici težava obeh očes in da preveza zdravega očesa bolj škoduje kot pomaga bolnemu očesu. To, da obe očesi prisilimo k sodelovanju, omogoči šibkemu očesu, da se nauči, kako gledati.