Govorice, da je prvi mož Bayerna v Švici skrival več kot 500 milijonov evrov, so bile sicer ovržene, a zdaj je že jasno, da je Hoeness skušal utajiti za več milijonov evrov davkov. Čeprav se je sam prijavil nemškim davčnim oblastem, s čimer se bo bržčas izognil strožji kazni, nemške medije vseeno čudi dejstvo, da so oblasti preiskale njegovo bavarsko rezidenco v bližini jezera Tegernsee.

Primer pa ni odmeven le zato, ker se je v njem znašla ena najpomembnejših nemških nogometnih osebnosti v zadnjih 20 letih, temveč tudi, ker je Hoeness veljal za izjemno spoštovano in pošteno osebo. 61-letnik je v javnosti zelo rad izpostavljal pomembnost morale, na pogovornih oddajah in poslovnih konferencah pa drugim pridigal o družbeni odgovornosti ter poslovni in etični morali. S pomočjo pridobljene kredibilnosti je uspešno tržil svoje produkte, mnogi pa so si ga zaradi slovesa poštenjaka želeli videti tudi v politiki.

Ob razkritih Hoenessovih nečednostih pa so se Nemci spomnili tudi na njegov nedavni nastop na eni izmed televizijskih oddaj, ko je voditelja Güntherja Jaucha hitel prepričevati, da je dvig davkov nesmiseln »Od tega ne bomo imeli nobenih koristi! Na koncu se bodo bogati preselili v Avstrijo in Švico,« je dejal nekdanji nogometaš in ironično pripomnil: »Piti vino, medtem ko pridigaš o vodi, te ne popelje prav daleč.«

Za oceno, kako zelo bo afera dolgoročno vplivala na javno podobo Hoenessa, je še vedno prezgodaj, je pa v pogovoru za Sport Bild že dal jasno vedeti, da s predsedniškega položaja v klubu ne namerava odstopiti.