Festival bo spremljala degustacija tipičnih pridelkov in njihove kulinarične interpretacije 21 ponudnikov. Že od petka, 19. aprila, pa bodo v šestih izolskih gostilnah in restavracijah ponujali Oranžne menije s spremljavo oranžnih vin.

Lanskoletni prvi festival oranžnih vin v Izoli je bil zelo odmeven. Zanimanje za bela macerirana vina, praviloma iz sonaravne, pa tudi ekološke pridelave, narašča. V primorskih in okoliških vinorodnih deželah takšna vina pridelujejo številni vinarji, ki sodijo v svetovni vrh tovrstne pridelave. Bela vina, ki so bila pridelana s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom, imajo intenzivnejšo barvo, od intenzivne rumene prek oranžne do jantarne, zato se zanje uporablja tudi ime oranžna vina.

Letošnji Festival oranžnih vin se bo 26. aprila začel ob 14.30 s svečano otvoritvijo v cerkvi Marije Alietske na Manziolijevem trgu. Degustacija vin v Manziolijevi palači bo potekala do 21. ure, na Manziolijevem trgu pa bo pokušina tipičnih – predvsem istrskih - pridelkov in njihova kulinarična interpretacija nekaj vrhunskih gostincev iz Slovenije in Italije.

Festival oranžnih vin bo sklenjen z druženjem na Manziolijevem trgu in z Orange Wine After Partyjem v Lounge baru Moby Dick, kjer bo nastopil izolski glasbenik Rudi Bučar.