Omenjena trojica čaka šestdnevno dirko po francoskem delu Švice z različnimi izhodišči in vlogami. Simon Špilak današnji kratki gorski kronometer čaka najbolj sproščen. Uspešnemu prvemu delu sezone, ko je bil šesti na Pariz–Nica in četrti na dirki Po Baskiji, na svetovni lestvici WT pa je na vidnem 18. mestu, se želi približati zgodovinski izvedbi 2010, ko se je za vedno vpisal v anale kot zmagovalec.

Jani Brajkovič je pod večjim pritiskom. Za njim je ponesrečeni del sezone, v Astani pa od njega veliko pričakujejo. Za nameček je po tritedenskem tekmovalnem premoru, ko je zaradi zdravstvenih težav odstopil na dirki Po Baskiji, z zadnjih priprav na Kanarskih otokih prinesel še hude sončne opekline, videz katerih je tvitnil sledilcem. Njegova forma bo še bolj pod drobnogledom šefov, ker je po osnovnem konceptu ekipe za italijanski Giro predviden za pomočnika Vincenza Nibalija, ki je med tednom z odliko opravil generalko z zmago po Trentinu. Obema s Špilakom ugaja, da bo najtežji zaključek; v soboto s kraljevsko gorsko etapo v Les Diablerets in nedeljskim kronometrom v Ženevi.

Luka Mezgec v Argosu (še) nima kapetanske vloge. »Romandija bo zame le lovljenje tekmovalnega ritma po višinskih pripravah z ekipo v Španiji za Giro. Nadejam se le priložnosti v kateri od etap,« je Mezgec navrgel pričakovanja v nedeljo v Mekinjah pri Kamniku med ogledom krosa, tritedenski Giro pa se je zdel kot sanje. Čeprav je bil na startni listi Romandije do včeraj, so se v ekipi Vacansoleil premislili in Grega Boleta prepisali na seznam Gira, tudi prvič zanj. »Sprememba mi sprva ni bila pogodu, zdaj sem se sprijaznil,« pravi. Na rožnati spektakel, ki se bo začel v soboto, 4. maja, v Neaplju, ima misli usmerjene tudi Robert Vrečer, ki mu bo v baskovski ekipi namenjena vloga pomočnika Samuela Sancheza. Štajerski hribolazec pravi, da si zaključka desete etape s ciljem na planini Pecol pod Montažem ne bo posebej ogledal.

Ko misel nanese na Julijce, kjer bo junija tudi vrhunec 20. dirke Po Sloveniji s ciljem na Vršiču, bo zanimivo tudi to, da ekipe Astana z Brajkovičem, lanskim zmagovalcem dirke, in Borutom Božičem (34. na lestvici WT), ki dobro okreva po poškodbi zapestja na Pariz–Roubaix, ne bo v Slovenijo. Od elitnih ekip imata slovensko dirko v programu doslej le avstralska Orica GreenEdge in italijanski Lampre, ne pa tudi vsa zadnja leta prisotno moštvo Saxo Bank z Markom Kumpom. Mimogrede, Kump je bil tako kot Blaž Jarc in Aldo Ilešič včeraj drugi dan dirke Po Turčiji vpleten v enega najbolj spektakularnih množičnih padcev, ki je 600 metrov pred ciljem v Antalyi zagozdil vso cesto. Slovenski sprinterji so jo na srečo odnesli brez večjih prask. mm