Izlake. Izlačani so se odločili sami urediti nekoč priljubljeno kopališče Medijske toplice. Medtem ko so vsako leto pred začetkom kopalne sezone lahko le obujali spomine na poletja, preživeta na izlaškem bazenu, so se letos na pobudo Jureta Urbanije odločili, da bodo kompleks očistili in ga vsaj deloma ponovno oživili.

»Občina je pred dvema letoma dobila ponudbo za brezplačen najem, pa je ni sprejela. Lastnik je jasno povedal, da v Medijske toplice ne bo vložil niti centa. Tako nam ostane le, da še naprej gledamo, kako objekt propada, ali pa sami nekaj naredimo z njim,« pravi Urbanija, ki mu je Sašo Zelenoviča, direktorja Poslovnih sistemov Zupanc, kamor sodijo tudi Medijske toplice, uspelo prepričati o brezplačnem najemu zunanjega dela kompleksa. Že samo to bo namreč dovolj velik zalogaj za čiščenje in sanacijo načetih ploščic v velikem bazenu, garderobe in sanitarij, betonskih tribun pa tudi strehe oziroma žlebov, ki so jih pred leti pokradli s celotnega kompleksa.

Obujali bodo spomine na zlate čase kopališča

Ideje, ki jih ima mladi Izlačan, pri tem pa ga podpira tudi krajevna skupnost, so velike, a se zaveda, da bo za to treba vložiti veliko časa, predvsem pa dela. Skupaj s prostovoljci, krajani in drugimi Zasavci, ki jih vabi k delovnim akcijam, bodo najprej namenili nekaj sobot le za čiščenje okolice. V treh letih, odkar je bazen zaprt, se je namreč v bazenih in ob njih nabralo ogromno listja in odpadne vode, v kateri se namesto ljudi namakajo žabe, prebarvati bo treba stene in ograje, popraviti načete dele bazenov in tobogana ter urediti okolico. »Čistilne akcije bodo trajale vsaj dva meseca, prvi dogodek pa načrtujemo 25. maja z odprtjem retrospektivne razstave fotografij Medijske toplice skozi čas,« je o prvih korakih oživljanja kopališča povedal Urbanija, ki je doma zbral več kot sto fotografij iz zgodovine bazenskega kompleksa, ki so ga z udarniškimi delovnimi akcijami zgradili krajani, prodan pa je bil leta 1985.

Na razstavo bodo povabili tako lastnika kot župana Matjaža Švagana, čigar moralno podporo že imajo, o finančni pomoči pri obnovi in zagonu bazena pa se še niso pogovarjali, saj za to še ni primeren čas. »Ko bodo vsi lokalni veljaki prišli na 'kraj zločina' in videli, kaj smo naredili, bomo morda lahko rekli tudi kakšno na to temo,« je dejal Urbanija, ki si želi, da bi občani in drugi gostje na prvi dogodek po dolgih letih prišli s kopalnimi brisačami in sončnimi očali. S tem bi namreč pokazali, da si resnično želijo ponovnega namakanja v velikem in dveh manjših bazenih.

S pomočjo donatorjev vsaj do vode v otroškem bazenu

V letošnji sezoni ne gre pričakovati vode v vseh treh bazenih, saj bi bil to finančno prevelik zalogaj. »Ustanovili bomo Društvo za oživitev kulturne dediščine Medijskih toplic in v letošnji sezoni poskušali zagotoviti vsaj kopanje v otroškem bazenu. Ne bomo si namreč mogli privoščiti odprtja javnega kopališča, higienskega minimuma, plačila reševalcev iz vode in avtomatskega doziranja klora, zato bo kopališče odprto za člane društva, ki bodo tukaj na lastno odgovornost, bomo pa poskrbeli, da bo ob bazenu vedno nekdo z opravljenim izpitom za prvo pomoč in reševanje,« je pojasnil pobudnik oživitve Medijskih toplic. Dodal je, da bodo pomoč za obnovo iskali pri podjetjih, ki bodo pripravljena prispevati material, od barve za pleskanje fasade in ograje do keramičnih ploščic in silikona. V zameno za material bodo lahko donatorji uporabili oglasni prostor na objektu.

»Obiskovalcem bomo skušali zagotoviti visoke standarde, predvsem kar zadeva varnost in čistočo vode,« obljublja Urbanija, ob tem pa razmišlja tudi o spremljevalni ponudbi in programu dogodkov. Za zdaj se priložnosti kažejo predvsem za kakšne razstave domačih talentov, koncerte in razne delavnice. V gostinsko ponudbo si želijo vključiti ocvrt krompirček, ki je bil nekdaj najbolj priljubljen med najmlajšimi obiskovalci kopališča, za člane društva pa bodo organizirali druženja ob piknikih,« je dejal Urbanija, ki že to soboto občane, Zasavce in druge, ki bi bili radi del zgodbe oživljanja Medijskih toplic, ponovno vabi na »dirty pool party«. V tokratni čistilni akciji bo namreč na vrsti čiščenje blata in mulja iz bazenov, sledil pa bo »koš in grablje afterparty«, grabljenje in odstranjevanje kupov listja. »Nobena ura vloženega dela ne bo šla v pozabo in vsak prostovoljec bo dobil nekaj v zameno za svoj trud,« obljublja Urbanija. slo