Novo mesto. Pravnomočno obsojeni trebanjski župan Alojzij Kastelic bo spet sedel na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča. Tokrat ga obtožnica bremeni dveh kaznivih dejanj ponareditve uradne listine ter kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pravic. S temi dejanji naj bi občino oškodoval za 461 evrov. Vsi trije očitki se nanašajo na ekskurzijo trebanjske občinske uprave leta 2007 v Koper. Ker se je Kastelic na včerajšnjem predobravnavnem naroku izrekel, da se ne čudi krivega za očitana dejanja, je sodnik Boštjan Kovič že določil datum glavne obravnave, to je 12. junij.

Ponaredil naj bi naročilnico

Dogodek sega v prvo leto Kasteličevega mandata, ko se je občinska uprava skupaj z županom odpravila na strokovno ekskurzijo v Koper, nato pa se je popeljala še z ladjico na turistični ogled slovenske obale. »Šlo je za srečanje v Mestni občini Koper z namenom izmenjave izkušenj in dobrih praks občinskih uprav. Po skupnem kosilu so se odpravili še na turistično ladjico in to je zdaj postalo problem. Obtožnica mu očita, da je ta turistični ogled plačal iz sredstev, namenjenih za reprezentanco,« je povedal Kasteličev zagovornik Franc Rojko iz odvetniške družbe Matoz in dodal, da tudi očitani kaznivi dejanji ponareditve uradnih listin izvirata iz tega dogodka, naročilnica naj bi bila namreč ponarejena.

Kako je potekala ekskurzija in kaj so tam počeli, bodo tako na glavni obravnavi imele poleg obtoženega Kastelica priložnost kot priče izpovedati tudi tedanja občinska pravnica Marija Zaletel, takratna direktorica občinske uprave Marjana Martinčič, županova tajnica Silva Štamcar in tedanja uslužbenka občine Mojca Pekolj.

Kastelic se tokrat ne namerava pogoditi

Če bi Kastelic očitana dejanja priznal, bi se s tožilstvom lahko pogodil za pogojno kazen eno leto in tri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let, občini pa bi moral povrniti omenjenih 461 evrov. Toda Kastelic se tokrat ni želel pogoditi. Bil je jasen: »Nisem kriv.« Po končanem naroku ni želel dati izjav. Se je pa trebanjski župan, proti komur trenutno na novomeškem sodišču teče tudi postopek zaradi domnevnega obrekovanja, s tožilstvom enkrat že pogodil za pogojno kazen, in sicer lansko leto, ko je bil zaradi zlorabe uradnega položaja pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Kastelic je takrat očitana kazniva dejanja priznal, čeprav je imel »popolnoma čisto vest«. Takrat je dejal, da se je za priznanje odločil zato, da ne bi po nepotrebnem zapravljal denarja za odvetnike, pa tudi zato, ker bi sicer na sodišču izgubil veliko časa in živcev.