Vrhnika. Nekdanja šivalnica usnjarskega giganta na Vrhniki ima tri etaže in skupno 3700 kvadratnih metrov površin, ki so pred pol leta prešli v last občine. V kletnih prostorih bo novo domovanje dobila knjižnica Ivana Cankarja, v zgornjih prostorih bodo uredili novo osnovno šolo z devetimi oddelki, medtem ko bo v pritličju telovadnica. »Prvotna ideja je bila, da bi v pritličju poleg telovadnice, ki bo namenjena šolskim potrebam, zgradili še nekaj manjših prostorov, ki bi jih uporabljala razna športna društva. A to je bilo pogojeno z investitorjem, ki bi bil pripravljen sofinancirati usposobitev teh prostorov. Kriza je naredila svoje in ker nismo našli nikogar, ki bi primaknil kakšen evro, se nam je utrnila ideja, da v teh prostorih uredimo predstavitveni center reke Ljubljanice,« je razložil župan občine Vrhnika Stojan Jakin.

Najstarejše kolo na svetu našli na Vrhniki

V njem bi radi predstavili bogato naravno in kulturno dediščino, s katero se ponaša Vrhnika: predvsem Ljubljanico – reko sedmih imen –, ki je edini spomenik državnega pomena v občini. »Lani smo imeli zgodbo z drevakom, imamo predrimske in rimske sledove pristanišča – Nauportusa, ko pa se je vršil transport po Ljubljanici, smo imeli na Vrhniki skladišče živega srebra in žita, ki je potovalo z Vzhoda. Ogromno je tudi najdb, ki so shranjene v ljubljanskem mestnem muzeju. Najstarejše kolo na svetu, denimo, je najdeno prav na Verdu pri Vrhniki. Ogromno zapuščine je, ki bi jo lahko združili in dali na vpogled obiskovalcem,« razmišlja župan.

Za izdelavo predstavitvenega centra bodo skušali s pomočjo ljubljanskega Mestnega muzeja pridobiti evropski denar prek tako imenovanega norveškega mehanizma. Na razpis se bo občina s tem projektom prijavila še letos, Jakin pa se nadeja, da bi lahko iz tega naslova dobili milijon evrov: »Vse bomo pripravili vnaprej, ko pa bo prispel denar, bomo takoj uredili center in določene točke okoli Ljubljanice, ki so vredne ogleda.«

Nova šola prihodnje leto

Po županovih besedah tudi preostali del 4,2 milijona evrov vrednega projekta preurejanja nekdanje šivalnice teče po načrtih. Energetska sanacija objekta, za katero so na ministrstvu za gospodarstvo dobili nepovratna sredstva, bo končana čez poletje, šola in knjižnica pa naj bi bili urejeni v manj kot enem letu. Takrat naj bi se knjižnica Ivana Cankarja tudi preselila na novo lokacijo, medtem ko bo nova osnovna šola svoja vrata odprla septembra prihodnje leto.