Slovenske hokejske reprezentante bo v naslednjih dneh vse bolj tresla mrzlica pred začetkom 77. svetovnega prvenstva, ki bo maja potekalo v zapriseženih hokejskih deželah na Švedskem in Finskem. Risi bodo na prizorišče tekmovanja v Stockholm odpotovali prihodnji četrtek, torej dva dni pred uverturo z Norveško, pred tem pa jih v Mariboru čaka še zadnja faza treningov in za posladek še poslednji pripravljalni obračun ta petek na Dunaju proti Avstriji.

Ključe vrat bodo na Švedskem nosili Kristan, Hočevar in Gračnar

Po visoki petkovi zmagi nad severnimi sosedi s 5:2 bi se morala tekmeca pod Pohorjem pomeriti še dan kasneje, a so gostje zaradi virusnega obolenja odpovedali tekmo in že zjutraj odpotovali v domovino. To je prekrižalo načrte slovenskemu selektorju Matjažu Kopitarju, ki je tako ostal brez dodatnih informacij o formi kandidatov za nastop na prvenstvu. Z dosedanjim potekom priprav je lahko Kopitar kljub odpadli sobotni tekmi zadovoljen. Slovenski izkupiček je tri zmage in dva poraza, a ker so bili rezultati v obdobju treningov potisnjeni v ozadje, toliko bolj veseli kombinatorna in požrtvovalna igra. Slovenija se je že v petek približala popolnosti, h kateri bo stremela tudi na bližajočem se mundialu.

Risi so s predstavo pozitivno presenetili, saj v kadru ni bilo petih nepogrešljivih članov, ki so nazadnje pustili viden delež februarja na olimpijskih kvalifikacijah. Ravno zato ima selektor Kopitar še težje delo, ko mora s seznama črtati nekatere igralce. V soboto, ko je odpadlo tekmo z Avstrijo nadomestil medsebojni obračun belih in modrih za trening, se je poslovil od mladih branilcev Maksa Selana in Mihe Štebiha, v reprezentanci pa ni več vratarja Gašperja Krošlja, kar pomeni, da so si vozovnico za Švedsko že zagotovili Robert Kristan, Andrej Hočevar in Luka Gračnar. Kristan je po petkovem udarcu v ahilovo tetivo v soboto že treniral in s tem potrdil Kopitarjeve besede, da z njegovo poškodbo ni hujšega.

Slovenca brez krone v bundesligi

V petek bo na Dunaju za nastop pripravljen tudi kapetan Tomaž Razingar, ki bo kljub nasvetu o večtedenskem počitku po poškodbi kolena tvegal nastop na svetovnem prvenstvu, kar kaže na njegovo izjemno požrtvovalnost do reprezentančnega dresa. Povrhu se bosta izbrani vrsti v tem tednu pridružila še Aleš Kranjc in Rok Tičar, ki sta včeraj v Berlinu izgubila veliki finale v nemški bundesligi, zadnja prišleka pa bosta brata Rodman, za katerima je sijajna sezona. Tako Marcel kot David sta včeraj sodelovala pri porazu Bietigheima v finalu nemške druge lige, kjer je Schwenninger po vodstvu z 2:0 v zmagah na pol poti do osvojitve naslova prvaka. Razveseljiva novica je, da se je po tretjem pretresu možganov v zadnjih štirih letih na ledene ploskve hitro vrnil David Rodman, kar povečuje možnosti za njegov nastop na Švedskem. Lahko se zgodi, da se bosta brata Rodman reprezentančnim soigralcem pridružila šele tik pred začetkom šampionata, saj bosta klubsko sezono sklenila najkasneje sredi prihodnjega tedna. Že dlje časa je jasno, da slovenski vrsti tokrat ne bosta mogla pomagati zvezdnik svetovnega formata Anže Kopitar in Jan Muršak, od včeraj pa je novica tudi uradno potrjena. Zadnji dobitnik prstana za zmago v NHL si je namreč z Los Angelesom predčasno zagotovil nastop v končnici severnoameriške poklicne lige, Muršak pa se je z Grand Rapids, podružnico rdečih kril iz Detroita, že davno uvrstil v izločilne boje v AHL.

Dodajmo, da po Evropi v polnem zamahu potekajo številne pripravljalne tekme reprezentanc članic skupine A, ki jih spremljajo tudi v slovenskem taboru. Očitno so naši nasprotniki na Švedskem že zdaj v vrhunski formi, kar nakazujejo nekatere odmevne zmage proti cenjenim tekmecem. Švicarji, slovenski nasprotniki na tekmi številka štiri, so slavili na Finskem s 5:4, Belorusi so dosegli visoko zmago s 3:0 in poraz z 1:4 proti Latviji, Norvežani so premagali Ruse s 3:2 in dva dni kasneje klonili z 0:2, Danci so bili dvakrat boljši od Francozov (5:2, 3:2), Čehi so v sosedskem derbiju z 0:3 klonili proti Slovakom, Švedi pa so najprej premagali Nemce kar z 8:0 in nato doživeli poraz z 2:5.