Tako 33-letna Klemenčičeva, lani dvakrat peta v svetovnem pokalu in deseta na svetovnem prvenstvu, kot 24-letna Žakljeva, deseta na olimpijskih igrah, po vseh kriterijih sodita med najboljšo petnajsterico na svetu. Zato ima dvoboj, kakršnega težko najdemo tudi v drugih panogah v Sloveniji, mednarodno veljavo. Prestiž mekinjskega krosa je bil še toliko večji, ker letos obe tekmujeta za domača kluba, Klemenčičeva za kamniški Calcit, tudi prireditelja dirke, Žakljeva pa za Unior tools.

»V uvodnem delu je bila Blaža močnejša in pošteno sem se namučila, da mi ni ušla izpred oči. Vozeč za njo, pa sem naštudirala njeno vožnjo, potem jo je očitno malo zmanjkalo. Razlike so majhne in šele na dirkah svetovnega pokala čez mesec dni se bo pokazalo vse. Res je to le domača, kratka, zahtevna in lepa dirka, a če je Blaža zraven, je tudi pri meni več tekmovalnosti,« je priznala Žakljeva. Zadovoljna je s sodelovanjem z novim trenerjem Samom Rautarjem, ki je že doktoriral na fakulteti za šport, v Mekinjah pa je še vedno dokazal, da sodi med deseterico najboljših članov.

Trener Robert Pintarič, tudi selektor reprezentance, se je najprej malce jezil glede taktike njegove Blaže, češ da bi morala bolj voziti z glavo, ko je v zavetrju vlekla Tanjo. »V začetku sem dobro pohodila pedala, a sem hitro spoznala, da je Tanja močnejša v klanec. Čim dlje sem se trudila voziti spredaj, ker bi morala ob moji napaki tudi Tanja na ozkih poteh upočasniti. Če pa bi bilo obratno, bi mi takoj ušla. To, da me Tanja premaga, ni nikakršna sramota. Ne nazadnje je tudi dvakratna svetovna prvakinja. Prepričana sem, da bom v tem mesecu še napredovala. Najbolj intenzivnih treningov z izjemo tistega na dirkah še nisem začela,« je optimistična Klemenčičeva. Ana Zupan in Tina Perše sta zvezdnici videli le na prvem klancu.

Enaka prispodoba velja za slovenske gorske kolesarje v krosu. Na UCI lestvici krosa komaj lovijo dvestoterico. Državni prvak Matjaž Budin je z zmago opravičil naziv pred domačinoma Boštjanom Hribovškom in Rokom Korošcem. Je pa Miha Halzer, svetovni podprvak v sprinterskem krosu na izpadanje, s petim mestom potrdil, da bo v svoji disciplini, ki se ji obeta uvrstitev v olimpijsko družino za Rio, ostal v svetovnem vrhu.