Martin, specialist za vzpone, ki je letos dobil tudi dirko po Kataloniji, je s tem dosegel svojo najpomembnejšo zmago na enodnevnih preizkušnjah, postal pa je tudi drugi Irec z zmago na tej najstarejši klasiki. Pred tem je to leta 1984 in 1989 to uspelo Seanu Kellyju.

Dirka se je odvijala v skladu z napovedmi. Najprej je pobegnila skupina, ki ni imela možnosti za uspeh, ko pa je glavnina ubežnike ujela, so se začeli posamezni napadi favoritov (Jakub Fuglsang, Alberto Contador, Philippe Gilbert ...). Dobrih 16 kilometrov pred ciljem je napadel Kanadčan Ryder Hesjedal, kar pa je bila bolj taktična poteza. Čeprav odličen kronometrist, lanski zmagovalec Gira ni imel realnih možnosti, da pride sam v cilj, zato pa je pomagal Martinu do zmage. Na zadnjem vzponu si je nekaj prednosti sicer že privozil Joaquim Rodriguez, a ga je Irec ujel in na cilj prišel tri sekunde pred njim.

"Ekipa je izpolnila načrt do popolnosti, ščitila me je vso dirko. Po četrtem mestu na Valonski puščici sem vedel, da lahko danes posežem višje. Povsem jasno je bilo, da se bo dirka odločila na zadnjem vzponu. Napad sem načrtoval pozneje, a ko sem videl, da je ušel Rodriguez, sem moral za njim. Vse se je odvilo kot v sanjah," je dejal 26-letni zmagovalec, sicer nečak legendarnega Stephena Rochea.

Slovenskih predstavnikov ni bilo na startu.