Stopnjevanje priprav - začetek z le nekaj igralci v Kranju, v zadnjih treh tednih pa uradni reprezentančni zbor v Mariboru - je imelo tudi nekaj tekmovalnega naboja. Prve tekme z Italijo in Kazahstanom, Italijani so si medtem že predčasno zagotovili vrnitev v elitno skupino, saj imajo na SP divizije I v Budimpešti že zagotovljeno eno od prvih dveh mest, so bile še bolj ogrevanje z mladimi igralci. Ti bodo resnejšo priložnost za nastope v dresu z risom na prsih v članski kategoriji dobili v prihodnosti, v zadnjih dneh pa je v Maribor počasi že prihajala zasedba, s katero bo Slovenija skušala na Švedskem obdržati status prvokategornika.

Mitja Robar, Andrej Tavželj, Žiga Pavlin, Blaž Gregorc, Robert Sabolič in še kdo so nosilci igre Slovenije, ki so manjkali na prvih tednih priprav, na tekmi z Avstrijo pa že zaigrali in prispevali pomemben delež k zmagi s 5:2. V reprezentanci še čakajo nekaj hokejistov, tudi brata Rodman; njun nastop v končnici nemškega prvenstva se sicer lahko zavleče vse do začetka SP. V Mariboru pa je že Tomaž Razingar, ki pa zaradi poškodbe kosti na prvi tekmi z Avstrijo ni igral, njegov nastop ni bil predviden niti na drugi odpovedani tekmi, a je nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste zatrdil, da bo kljub neprijetni poškodbi stisnil zobe in pomagal ekipi.

Kopitar zadovoljen

Kopitar je tako po petih tekmah že lahko dobil precej odgovorov pred SP. Čeprav vselej poudarja, da na pripravljalnih tekmah izidi niso v ospredju, je lahko zadovoljen tudi po tej plati, skupno je njegova ekipa dosegla tri zmage in dvakrat tesno izgubila.

"Že pred tekmami z Avstrijo sem povedal, da me zanima samo naša ekipa. Mislim, da smo danes dobro začeli, tako, kot smo se dogovorili. Agresiven, dober start, za kar gredo vse pohvale igralcem," je bil selektor Kopitar zadovoljen z doseženim: "Zahteval nisem nič drugega kot zmerom. Vse stvari, ki se jih učimo, delamo ... to je bilo danes na ledu vidno, zelo dopadljivo, nekateri igralci so res dobro odigrali."

Nekaj skrbi je v slovenski tabor vnesla poškodba Roberta Kristana. Prvi slovenski vratar je namreč ob koncu druge tretjine tekme z Avstrijo začutil bolečine v Ahilovi tetivi in moral z ledu, a po prvih informacijah iz tabora slovenske izbrane vrste poškodba ni hujša in Kristanu ne bo treba dalj časa počivati.

Še največ težav z igralcem več

Slovenci so imeli doslej še največ težav ob igri z igralcem več. Na vseh dosedanjih tekmah takšnih priložnosti niso izkoristili, sinoči pa so prekinili tudi to neugodno statistiko in se razveselili gola z igralcem več. Kopitar pa poudarja, da so prav igralci, ki jih še ni, v njegovi ekipi ključni za dober "power play".

"Veliko zdaj ne bomo več menjali. Nekateri mlajši fantje so se izkazali, a zaenkrat še igramo brez drugega napada. Rodmanov ni, njihova naloga pa bo taka kot prej, igra z igralcem več in podobno. Tretja in četrta, delovni liniji, bosta podobni kot doslej. Manjkajo tudi igralci za 'power play' in tega pač še ne moremo trenirati," pa je še nepopolno kadrovsko zgodbo osvetlil Kopitar.

Robar pohvalil predvsem zavzetost mlajšega dela moštva

Z doseženim je bil po tekmi z Avstrijo zadovoljen tudi eden najizkušenejših članov, branilec Mitja Robar, ki je pohvalil predvsem zavzetost mlajšega dela moštva: "Danes so me fantje izjemno presenetili, še posebej četrti napad. Ponosen sem, da imamo tudi mladi val, ki se bo počasi priključeval članski ekipi. Bili smo drsalno močni, silili smo jih, da so delali napake, borili smo se za vsak plošček. Ob takšni situaciji si v igri, oni pa so se morali boriti. Že v srednji tretjini prekinjamo napade in skušamo izpeljati protinapade, to je današnji hokej," je dejal Robar.

Slovenija bo priprave na SP na Švedskem, kjer jo že za uvod 4. maja čaka morda ena najtežjih in najpomembnejših tekem v boju za obstanek z Norveško, naslednji teden sklenila še z zadnjo prijateljsko tekmo. Z Avstrijo, ki nastopa v drugi skupini elitnega prvenstva v Helsinkih in Sloveniji tako zaradi novega sistema tekmovanja (ni več skupine za obstanek) ne predstavlja neposrednega tekmeca za ohranitev prvoligaškega statusa, se bodo izbranci selektorja Kopitarja pomerili še na Dunaju.