Hokejska reprezentanca natanko štirinajst dni pred uvodno tekmo na svetovnem prvenstvu skupine A na Švedskem opazno in bliskovito stopnjuje formo. Po uspešni uverturi v pripravljalnem obdobju proti Italiji in Kazahstanu je sledilo devet dni trdega treninga, na katerem so risi uspešno dvigovali formo. To je pokazal prvi od treh obračunov proti Avstriji, ki je bila v Mariboru pošteno nadigrana. Ker so severni sosedje prav tako člani elitne hokejske družine, ima sinočnje dogajanje pod Pohorjem še toliko večjo težo. Visoka zmaga s 5:2 je prav gotovo dokaz, da ima slovenska vrsta v tem trenutku primerno zastavljen načrt dela, čeprav v moštvu selektorja Matjaža Kopitarja manjka kar pet standardnih mož. Še več, Slovenija ta trenutek zaradi obveznosti legionarjev v klubih in poškodb nima niti enega identičnega napada kot v nepozabnem Vojensu na Danskem, kjer so februarja potekale zmagovite olimpijske kvalifikacije.

Predvsem trenutno razmerje sil v taborih včerajšnjih nasprotnikov Slovenije ni postavljalo v izrazito vlogo favorita, kar glede na igro pomeni, da sta presenetili obe reprezentanci. Naša pozitivno, avstrijska pa je razočarala. Da bo to večer po meri gostiteljev, se je pokazalo že v uvodnih minutah, ko so Slovenci skočili po tekmecu in ga povsem odrezali od igre. Drsalno občutno močnejša Slovenija je počela prav vse, kar se ji je zahotelo. Plod tega so bili trije goli že po osmih minutah, ki so padali po izdelanih in domiselnih akcijah. Risi so dokazali, kako enostaven zna biti hokej, če vsa klop diha kot eno. Z obilico požrtvovalnosti, agresivnosti in igrivosti so jo Avstrijci v prvi tretjini pravzaprav še dobro odnesli. Njihov vratar Rene Swette je moral v povprečju posredovati vsako minuto, kar se v hokeju na tako visoki ravni zgodi le redko. Zanimivo, v dresu KAC je v velikem finalu EBEL proti Dunaju na štirih tekmah prejel vsega štiri gole, včeraj pa kar pet!

Slovenci niso pojenjali niti v nadaljevanju. Še vedno so narekovali ritem igre in tako na najboljši mogoč način opravili zahteven test v pripravljalnem obdobju. Pravzaprav so si edino večjo napako privoščili ob koncu drugega dela, ko so prejeli gol z igralcem manj. A bolj kot znižanje izida na 1:3 je v slovenskem taboru zavladal preplah zaradi bolečin prvega vratarja Roberta Kristana v ahilovi tetivi. Jeseničan je odšepal z igrišča, šel nemudoma na pregled k zdravniku in z vrečo ledu hladil bolečino. Vsekakor bi bila njegova odsotnost v zelo pomembnem obdobju hud udarec, a je selektor Matjaž Kopitar po tekmi pomiril javnost in dejal, da s Kristanom ni nič hujšega, bo pa vseeno opravil dodatne preiskave. Pričakovano je v zadnji tretjini na led vskočil Gašper Krošelj, ki pa tako kot predhodnik ni imel veliko dela, Slovenija pa je z dvema goloma v velikem slogu sklenila prijeten večer pod Pohorjem. Med drugim ji je uspel tudi gol z igralcem več, tik pred sireno pa so Avstrijci postavili končni izid na 5:2, kar je glede na razmerje strelov v okvir vrat (52:18) z gostujočega vidika znosen izid.

»Zelo dobra stvar je, da smo odigrali tako, kot smo se dogovorili v slačilnici. Ključnega pomena ni končni izid, ampak igra, ki je bila dopadljiva. Ne vem natančno, ali smo mi tako dominantni ali pa so Avstrijci pokazali manj od zmožnosti. Vsi smo lahko zadovoljni s to tekmo, že danes pa nas čaka nov izziv, na katerem se bo nasprotnik zagotovo skušal prikazati v boljši luči,« je selektor Matjaž Kopitar povzel dogajanje na ledu. V zadnjem tednu je imel zaradi prihoda novih igralcev več možnosti pri uigravanju z igralcem več, a kljub temu še vedno ne dovolj, saj trije ostrostrelci še vedno čakajo na konec sezone v Nemčiji. Je pa v tem elementu igre nemudoma pohvalil delež branilcev Mitje Robarja in Andreja Tavžlja. Na naše vprašanje, ali ima ob takšni predstavi, kot jo je Slovenija pokazala včeraj, pravzaprav že sladke skrbi, kdo bo igral na Švedskem, pa je Kopitar odgovoril: »Težko rečem, saj vemo, da nas v Stockholmu čaka resnično zahtevna skupina.«