Zanimiva je zgodbica izpred dobrih deset let, ko je prijatelj pripovedoval, kako so jim v takratnem podjetju dali možnost, da si zaposleni omislijo službeno vozilo. Kar nekaj se jih je tako odločilo za to, brez predhodnega premisleka in predvsem izračuna. A ko so se čez mesec ali dva soočili z izračuni bonitet, so kaj hitro začeli nositi nazaj ključe avtomobilov. Vsem prednostim navkljub, predvsem to, da ni potrebno imeti stroškov z vzdrževanjem vozila, je bilo negativnih finančnih posledic preveč, da bi se jim to izplačalo.

Zdaj je avtomobilska pločevina postala bolj vsakdanja, lakota po njej je bolj ali manj že potešena, ljudje na avtomobil ne gledajo več tako čustveno kot nekoč, ampak vedno bolj razumsko in vedno bolj z denarnico oziroma s tistim, kar v njej ostane na koncu meseca. In prav je tako, pločevina je le pločevina, pa čeprav še tako lepo negovana.

Kruta realnost lovi vse nas, danes je le malokomu postlano z rožicami, boj za kruh in preživetje je iz dneva v dan hujši, avtomobil pa je mnogim zato zadnja skrb. Kdor pa si ga lahko privošči, torej govorimo o službenem vozilu, ki je namenjeno tudi za zasebno uporabo, si je očitno znal izračunati, ali se mu to izplača ali ne. Ravno zasebna uporaba službenega vozila je lahko past, v katero se ulovite, tudi v očeh inšpektorjev. Sicer je teh pri nas odločno premalo, da bi imeli kakšnega, ki bi se osredotočil samo na službena vozila, a ko pride inšpektor enkrat v hišo, bo seveda pogledal tudi, kaj se dogaja z avtomobili. Posebej tam, kjer je že zaradi narave posla službeno vozilo potrebno.

Na splošno je trenutno pregledov nekaj manj, ker se inšpektorji ukvarjajo z naraščajočim gospodarskim kriminalom, kjer je v igri večji denar. Tako pri pregledu potnih nalogov niso več tako strogi, v primeru nepravilnosti zaležejo že opozorila. A to ne pomeni, da se v prihodnosti zgodba ne bo spremenila. So pa zagrožene kazni za prekrške relativno visoke. Če pravna oseba krši določbe glede davka zaradi slabe evidence, je kazen od 400 evrov dalje za odgovorno osebo, za pravno še več. A naloga ni nujno izdati, dovolj je že ustni opomin.

In gorje, če zadeve niso ustrezno dokumentirane, urejene, evidence jasne, potni nalogi pa natančno in pravilno izpolnjeni. Ne glede na obseg dela, ki ga imajo inšpektorji, ti zelo dobro vedo, kje in kako iskati. In hitro se kaj najde, hote ali nehote se kam prikrade kakšna napaka, in težave so tu.