Predstavitev je vodil in povezoval kar sam mojster Cristian van Zeller (pionir portugalskih suhih vin), ki govori veliko in izjemno dobro angleško. V njegovih kleteh letno napolnijo okoli 200.000 steklenic vina, od tega jih kar 85 odstotkov izvozijo. Pomembno je povedati, da pri njegovih vinih ne gre zgolj za sladke portovce, ampak tudi za suha vina, ki so jih v pokrajini Douro začeli gojiti v devetdesetih. Bela vina niso pretežka, rdeča pa… niso ravno lahka.

Še en zgovoren podatek; njegovo najboljše rdeče vino Quinta Vale D. Maria je eden najbolj vplivnih vinskih kritikov Robert Parker ocenil z 96. Visoka številka, ni dvoma.

In kakšno malico je pripravila najboljša gostilna na Gorenjskem, da bi lažje pospremili vina? Vesna Čarman se je odločila za koktajl iz belega portovca, zraven pa se je jedlo sirovo liziko, pardon, čipko z bučnimi semeni, zeliščno skuto na kruhu rdeče pese, pa še inčuna s pelatom na zeliščni frtalji.

Prva hladna jed je bila svinjska ribica z zelenimi in divjimi šparglji, ob spremljavi dveh van Zellerjevih vin - belem douro white 2011 in rdečem rufo 2010. Sledila je čemaževa juha s parmezanovimi cmočki, pa pisani tortelini s kunčjimi jetri na pesinem oblačku z rdečim Casal de Loivos 2010. Pred glavno jedjo smo dobili še eno pijačo s tujim imenom: ingverjevo pivo Fever Tree z veliko ruma. In potem je prišlo opevano vino Quinta Vale D. Maria 2010. Zraven je šel goveji rostbif z ajdovo kašo in travniškimi zelišča. Sladica? Blejski labod, nekakšen princes krof z belo in črno čokolado. Plavati mu je pomagal ruby port, izredno sladko vino iz van Zellerjevih krajev.