Podpisniki memoranduma za javno univerzo po njegovih besedah zahtevajo med drugim zagotovitev zadostnih sredstev za izvedbo vseh bolonjskih dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov slovenskih javnih univerz, vključno s 5. letnikom.

Prav tako sta njihovi zahtevi vzpostavitev sistema javnega štipendiranja, ki bo omogočil vsem študentom, da se bodo lahko posvetili študiju namesto boju za preživetje, ter prenehanje pritiskov, naj javne univerze svoje izobraževalne in raziskovalne programe "podredijo partikularnim, aplikativnim in ideološkim interesom kapitala".

Podporo tej protestni manifestaciji je izrekla tudi študentka z Univerze v Mariboru Barbara Seme, sicer pobudnica nedavne prekinitve študijskega programa na treh mariborskih fakultetah zaradi pritiska na mariborske profesorje, da bodo svoje delovne obveznosti v magistrskih programih opravili ne glede na višino plačila.

S to in drugimi oblikami protesta bodo študentje po besedah Jaše Lategana nadaljevali, dokler državni zbor in vlada ne bosta "prenehala uničevati javne univerze". Memorandum je objavljen na spletni strani Svobodne univerze. Doslej so zbrali več kot 1000 podpisov, cilj pa je zbrati 10.000 podpisov, nato ga bodo posredovali poslancem v državni zbor in na vlado, je še napovedal Lategano.