Osrednje prizorišče bo ponovno Grajski trg, kjer bosta danes od 10. ure naprej potekala knjižni sejem s ponudbo slovenskih založb in bogat kulturni program. Skupno se bo v okviru festivala, ki ga prireja Mladinski kulturni center Maribor s partnerskimi organizacijami, v sedmih dneh zvrstilo več kot 90 dogodkov na več kot 30 lokacijah v Mariboru in bližnji okolici.

Uradno odprtje bo s prireditvijo danes ob 13. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM), kjer bo poslanico ob svetovnem dnevu knjige prebral ptujski novinar in književnik Zdenko Kodrič. Slavnostnega govornika, ki je bil ponavadi politik, letos ne bo. »Glede na temo, ki je letos družbena angažiranost, se nam to ni zdelo primerno, ampak smo se odločili, da bomo imeli raje več tako imenovanega angažiranega programa,« je za STA povedal Borut Gombač iz UKM.

Dokumentarna razstava z naslovom Časi pomanjkanja

Ob tem bodo v prostorih knjižnice odprli knjižno in dokumentarno razstavo z naslovom Časi pomanjkanja, v kateri se po besedah soavtorice Jerneje Ferlež ukvarjajo s pomanjkanjem kot izvorom družbene akcije. Razstava zajema tri oblike pomanjkanja; prva se nanaša na obdobje takoj po koncu prve svetovne vojne leta 1918, ko je družbo pestila huda lakota, druga zajema obdobje svetovne gospodarske krize leta 1929, ko je ljudi mučila stanovanjska stiska, tretja pa obravnava današnji čas, ko vlada brezposelnost.

V Literarni hiši Maribor bo zvečer pogovor s pesnico in kantavtorico Olgo Weissberger, v Centralni postaji bo razstavljena vizualna poezija Gregorja Kosija, v klubu KGB pa bosta Rok Vilčnik in Andrej Stermecki predstavila preplet poezije in glasbe v projektu Prapapir.

Pestro dogajanje z glavno igralko knjigo se bo nadaljevalo vse do 25. aprila, ko bo na Prvi gimnaziji Maribor gostoval avtor maturitetnega romana Per Petterson, v klubu KGB pa bo zaključna zabava s karaokami, na katerih se bodo znane osebe z mariborske kulturne in družabne scene pomerile v interpretaciji slovenskih popevk.