Koprski kriminalisti so očitno zbrali dovolj dokazov, da so spisali in na koprsko tožilstvo poslali ovadbo zaradi nepravilnosti pri gradnji in postopkih javnega naročanja pri prenovi koprskega stadiona. Koprski župan Boris Popovič je ovaden zaradi suma zlorabe uradnega položaja, med ovadenimi pa so še kopica vodij različnih uradov na koprski občini, nekdanji podžupan Jani Bačić, direktorica občinske uprave Sabina Mozetič, direktor Javnega zavoda za šport Branko Florjanič, oba njegova svetovalca Darij Novinec in Aleš Šepec ter nekdanji direktor Primorja Dušan Črnigoj, nekdanji direktor Stavbenika Peter Fabiani ter oba družbenika podjetja Grafist, Anto Guberac in Branko Vidovič. Vsi so osumljeni kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi uradnega položaja.

Pogodbe mimo pravil

»Zadeva je pri nas v reševanju,« je za Dnevnik povedal vodja koprskih tožilcev Slavko Ožbolt. Na naše vprašanje, kdaj lahko pričakujemo zahtevo za preiskavo, ni odgovoril. O tem se bodo odločali, ko bodo zadevo ustrezno preučili. Spomnimo, da so koprski kriminalisti sredi aprila lani opravili hišno preiskavo na sedežu koprske občine, na Javnem zavodu za šport in v koprski podružnici Hypo Leasinga, ki je s koprsko občino sklenila pogodbo o finančnem najemu s postopnim odkupom, gradbena dela pa so nato preko Primorja in Stavbenika končala pri koprskem Grafistu, ki sicer velja za »občinsko« gradbeno podjetje, nobena skrivnost pa ni, da sta Guberac in Popovič prijatelja.

Kriminalisti so ugotovili, da je Mestna občina Koper investicijo za obnovo stadiona, ki je znašala več kot 12 milijonov evrov, namenoma in mimo pravil prenesla na Javni zavod za šport, ker se zadolžitev javnega zavoda ni neposredno štela v obseg možnega zadolževanja koprske občine.

Če so hoteli doseči, da bi gradbena dela dejansko opravil Grafist, kar naj bi bilo že vnaprej dogovorjeno, so po mnenju kriminalistov v postopku javnega naročanja morali skleniti pogodbo o finančnem najemu z družbo Hypo Leasing. Ta je nato za glavna izvajalca gradbenih del na stadionu izbrala Primorje in Stavbenik, ki sta v posel kot podizvajalca pripeljala Grafist. Z denarjem iz gradbenih del na stadionu je ta Primorju nato odplačeval odkup nepremičnin pri drugem Popovičevem projektu – gradnji olimpijskega bazena, ki so ga prav tako financirali prek Hypo Leasinga. Po ugotovitvah kriminalistov naj bi se denar iz obeh poslov pretakal iz enega podjetja v drugo, ključno vlogo pri tem pa naj bi imeli Črnigoj, Fabiani in Guberac, ki jih je povezal prav Popovič.

Obnova nujno pred lokalnimi volitvami

Da je s postopkom oddaje del in javnega naročanja nekaj zelo narobe, je prva javno opozorila koprska opozicijska stranka Oljka. Tam so namreč posumili, da je javni zavod za šport leta 2010 dela za obnovo koprskega stadiona oddal brez javnega razpisa, saj po javno dostopnih podatkih noben razpis ni bil uspešno zaključen. Na občini so to vseskozi zanikali, jasnih pojasnil, na kakšni podlagi so januarja 2010 sklenili pogodbo prav s Hypo Leasingom, pa niso podali. Oljka sicer ni podala kazenske ovadbe, je pa pridobljeno dokumentacijo in svoje sume prijavila ustreznim organom, med drugim tudi komisiji za preprečevanje korupcije, ki je nato poslala prijavo koprskim kriminalistom. Dotrajan koprski stadion so delavci obnovili v dobrih devetih mesecih. »Pogodba je bila sicer sklenjena s Primorjem oziroma Stavbenikom, vendar so levji delež opravili delavci Grafista, GPG in drugi podizvajalci, drugače v tako kratkem času stadiona ne bi mogli obnoviti,« je oktobra 2010 za Dnevnik dejal Brane Florjanič. Po pogodbi je moral biti stadion obnovljen do oktobra, ker naj bi bile takrat lokalne volitve, ki pa so bile v Kopru zaradi odločitve ustavnega sodišča nato prestavljene na poletje 2011. Pogodba je bila na ključ, investicija pa je znašala 8,7 milijona evrov. »Ker smo sklenili lizing pogodbo s Hypo Leasingom, bomo dejansko plačali okoli 12 milijonov evrov, odplačilna doba pa je 15 let,« je takrat priznal Florjanič.

Kriminalisti so zdaj ugotovili, da je bila mestni občini povzročena škoda, vsem sodelujočim podjetjem pa omogočena protipravna premoženjska korist v višini več milijonov evrov.