Hokejska reprezentanca v Mariboru končuje tretji teden glavnega dela priprav na majsko svetovno prvenstvo na Švedskem. Danes ob 18.30 in jutri ob 17.30 jih čaka zadnji vrhunec sezone pred domačim občinstvom, ko se bodo v vročem sosedskem derbiju obakrat pomerili z Avstrijo, prav tako članico skupine A in udeleženko prihodnjih olimpijskih iger v Sočiju. Vselej zanimivi nasprotniki izza severne meje so v sredo zvečer pod Pohorje prispeli v skorajda popolni postavi, saj praviloma čakajo le še na zvezdnika Thomasa Vaneka, ki se z Buffalom krčevito bori za prvi krog končnice v NHL.

David Rodman vprašljiv za SP, Tomaž Razingar bo izpustil Avstrijo

Medtem je v slovenskem taboru še vedno prostor za štiri težkokategornike. Aleš Kranjc in Rok Tičar igrata odmevni finale v nemški bundesligi (trenutni izid med njunim Kölnom in Berlinom je 1:1), brata Rodman pa sta v igri za lovoriko v tamkajšnjem drugoligaškem tekmovanju. Če bi morala z Bietigheimom za naslov prvaka odigrati odločilno, sedmo tekmo, bi na uvodno preizkušnjo mundiala proti Norveški prispela tako rekoč kar na ogrevanje. Seveda le ob domnevi, da jima bo zdravje koristilo. Medtem ko je Marcel že nared po poškodbi dimelj, je njegov mlajši brat David pred časom staknil že tretji pretres možganov v zadnjih štirih letih. Zadnja dva nista bila ravno nedolžne narave, zato nastop nevarnega napadalca, tudi enega glavnih junakov zadnjih olimpijskih kvalifikacij v Vojensu na Danskem, na svetovnem prvenstvu še vedno visi v zraku.

Kot se je izkazalo, pa bi moral od štiri do šest tednov počivati tudi kapetan in nepogrešljivi član zdajšnjega zlatega rodu slovenskih hokejistov Tomaž Razingar. Njegovo koleno po nedavni poškodbi v polfinalu nemške druge lige še ni pripravljeno na najhujše napore, kar priznava tudi sam. »Pri drsanju me sicer nič ne moti, a vendarle obstaja določen strah, da se ne bi poškodba poslabšala. Kost je razpokana, zato ji moram dati čas, da se vsaj malo bolj zaceli,« je dejal Tomaž Razingar, ki pa mora biti vsakodnevno v pogonu treningov, da lahko navsezadnje opazuje reakcijo kolena. Včeraj, ko je večina reprezentantov izkoristila prost dan za regeneracijo in nastavljanje spomladanskim sončnim žarkom, je v ta namen opravil trening na suhem. Proti Avstriji iz preventivnih razlogov danes in verjetno tudi jutri ne bo igral, je pa pod vplivom injekcije nastopil na zadnji tekmi klubske sezone. Sreča v nesreči je vsaj ta, da selektor Matjaž Kopitar natančno pozna njegove sposobnosti, zato je razumljivo, da ga ne želi po nepotrebnem izpostavljati pretežkim obremenitvam, kar pa vendarle ne zmanjšuje vseh preglavic.

Bolj ko se bo bližal začetek prvenstva, bolj bo na trnih strokovni štab reprezentance. Že zdaj je jasno, da Kopitar niti na eni od sedmih pripravljalnih tekem (zadnja sledi čez teden dni na Dunaju) ne bo imel na voljo vseh napadalnih trojk, kot si jih je zamislil. Jedro bo prav gotovo ostalo enako kot februarja v Vojensu, saj bi bilo kakršno koli eksperimentiranje v zadnjem hipu preveč tvegan posel. Sploh ob dejstvu, da bodo za Slovenijo v Stockholmu odločilne že uvodne preizkušnje proti Norveški, Belorusiji, Danski in Švici, ko bo najverjetneje že znano, kakšna usoda čaka našo reprezentanco vsaj v prihodnji sezoni. »V prvi napadalni liniji manjka Tičar, smo praktično brez celotnega drugega napada, v tretjem pa je poškodovan Razingar. To so ta trenutek naši glavni problemi. Vse drugo teče kot po maslu. S prizadevnostjo igralcev tako kot vedno ni nikakršnih težav,« je dejal Matjaž Kopitar.

Selektorja zanima le igra, ne prestiž

Čeprav bo ta konec tedna v mariborski ledeni dvorani Tabor šlo tudi za nacionalni naboj, ki ga hokejski dvoboji Slovenije in Avstrije vedno prinesejo, so selektorjeve misli usmerjene zgolj v igro. Igrišče je tisto, ki ga ta trenutek edino zanima. Za medsosedski prestiž mu je prav malo mar. »Avstrija ni v naši skupini v Stockholmu, zato pripravljalne tekme s tega vidika zame ne štejejo nič. Odigrati moramo tako, kot smo se dogovorili. To bo tudi preizkus za nekatere mlade igralce, saj vemo, da se jih bo moralo pred svetovnim prvenstvom nekaj posloviti. Na vse vendarle ne moremo računati,« je še pristavil selektor, ki bo mednarodni zvezi danes poslal širši seznam hokejistov za pot proti Švedski. Ta bo minil brez presenečenj. Na njem bo morda tudi Matija Pintarič, a zgolj zato, ker ima Kopitar pravico do petega vratarja, danes pa bo ključe reprezentančnih vrat, kot kaže, zaupal številki ena Robertu Kristanu.