»Rezultati, ki jih dosegajo zimski športniki, kažejo, da je Slovenija dozorela, da na zimskih olimpijskih igrah osvoji zlato kolajno. Po bronasti dobi v Lillehammerju je pred tremi leti v Vancouvru sledila rezultatska nadgradnja. Z dvema naslovoma svetovnih prvakov v minuli sezoni (Tina Maze in Rok Marguč, op. p.) ter kopico drugih vrhunskih uvrstitev pa so slovenski športniki dokazali, da lahko v Sočiju osvojijo tudi zgodovinsko prvo zlato kolajno,« je včeraj na prvem olimpijskem srečanju zimskih športnikov v Mariboru dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Toliko uspešnih športnikov, kot se jih je zbralo včeraj na enem mestu, je v Sloveniji mogoče videti zelo redko. Pa čeprav so manjkali asi, kot so Tina Maze, Jakov Fak, Filip Flisar ter obetavni športniki, med katere sodijo Katja Višnar, Maruša Ferk in Boštjan Kline, ki so bili na testiranjih opreme ali počitnicah. Rdeča nit vseh športnikov in njihovih spremljevalcev je bila, da bodo storili vse, da se jim »točno tisti dan ob tisti uri vse poklopi,« kot pravi Robert Kranjec, eden dveh dobitnikov olimpijske kolajne med včeraj prisotnimi. Drugi obraz z odličjem, ki je v svetu športa najbolj cenjen, je bila na domačem mariborskem terenu Katja Koren (bronasta z OI leta 1994), ki je bila prisotna v vlogi predsednice Fundacije za šport.

»Olimpijske igre so tekmovanje, na katerem je zelo dolgo treba čakati na popravni izpit. Povsem razumljivo je, da kakšen športnik tudi 'pogori' v želji po uspehu. Razumljivo je tudi, da javnost veliko pričakuje od športnikov, ki nosijo velik pritisk v vsakodnevnem življenju. Zato je prav, da jim na olimpijskem komiteju dodatnega pritiska ne ustvarjamo, saj ga imajo sami več kot dovolj. Po drugi strani pa lahko rečem, da športniki izjemno dobro prenašajo vse pritiske in javnost razveseljujejo z dobrimi rezultati,« je nadaljeval prvi mož OKS.

Olimpijski komite Slovenije ima še eno skrb, ki je izključno prijetne narave. Ovrednotili so vrednost osvojene kolajne, ki bo v primerjavi z zadnjimi olimpijskimi igrami v Vancouvru nespremenjena. Vsakemu trenerju bo pripadalo 80 odstotkov zaslužka športnika, kar pomeni, da bo »zlati« trener prejel 16.000 evrov, »srebrni« 14.000, »bronasti« pa 12.000. Ker pa je trenutno na papirju razveseljivo veliko športnikov, ki lahko posežejo po eni ali celo petih kolajnah, je OKS določil zgornjo mejo nagrad, ki znaša 150.000 evrov.

Osem slovenskih športnikov je včeraj podpisalo tripartitne pogodbe, v katerih sta poleg olimpijskih kandidatov vključena še OKS in nacionalna panožna športna zveza, iz katere posamezen športnik prihaja. Olimpijski kandidati so vsi športniki, ki že imajo dosežene norme za nastop na OI, ter tisti, ki naj bi jih izpolnili. Teh je za zdaj 68, po zaslugi hokejistov daleč največ v slovenski zgodovini. Kandidati bodo postali olimpijski potniki januarja prihodnje leto, če jih bo na predlog odbora za vrhunski šport pri OKS potrdil izvršilni odbor OKS. V vsakem primeru pa bo v Rusiji tekmovalo največ slovenskih športnikov doslej (na zadnjih igrah v Vancouvru jih je bilo 47). Da bo novinarsko poročanje s terena še napornejše kot sicer, so poskrbeli organizatorji, ki bodo zgradili kar tri olimpijske vasi. Slovenski hokejisti, ki bodo nastopili v olimpijsko modro-zeleno-belih dresih, bodo nastanjeni ob Črnem morju, drugi športniki pa v dveh olimpijskih vaseh v hribih. V eni bodo od Slovencev alpski smučarji in deskarji, v drugi pa nordijski smučarji in biatlonci.

Tripartitne pogodbe z OKS pa še niso podpisali hokejisti (hokejska zveza si prizadeva, da bi bil nosilec slovenske zastave na odprtju najboljši slovenski športnik Anže Kopitar) in Tina Maze. Oboji so imeli zahteve po popravkih. Kakšne, nam je pojasnil Blaž Perko, ki bo na predlog ekipe Tine Maze tudi posrednik med njimi in OKS. »Hokejske predloge za spremembe smo dobili šele v sredo, zato nismo imeli dovolj časa, da bi jih uskladili. Tudi zahteve Tine Maze niso takšne, da jim ne bi mogli biti kos. Večina njih izvira od njenega zasedenega urnika. Boji se, da bo težko našla čas za sponzorje, saj ima tovrstnih obveznosti že sama zelo veliko. Verjamem, da bomo uskladili tudi to,« nam je pojasnil sijajni operativec OKS.

Toneta Vogrinca, ki je bil vodja slovenske delegacije na zadnjih olimpijskih igrah v Vancouvru, bo v Sočiju zamenjal predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga. Ta je bil včeraj zelo opazen, saj je v ponedeljek prišel z dopusta precej zagorel, a je že prvi dan v Podutiku stopil v realno življenje, polno presenečenj. Kakšnih, ni želel komentirati. »Če sem kaj ponosen, da bom vodja slovenske reprezentance? Seveda sem. Ni me bilo treba dolgo prepričevati. Glede na to, da sem s funkcijo, ki jo opravljam, dnevno vpet v slovenski šport, sem se odločil, da sprejmem izziv. Zavedam se, da bom imel veliko dela in zelo malo časa. Najbolj si želim, da se bomo iz Sočija vrnili dobre volje,« pravi Primož Ulaga.