Popotnica pred največjo zimsko prireditvijo na svetu, ki po medijski odmevnosti zaostaja zgolj za poletnimi olimpijskimi igrami, nogometnima SP in EP ter morda še atletskim svetovnim prvenstvom, je torej enkratna. Zimski športniki so namreč slovenski športni junaki, ki so v minuli zimi dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh. Osvajali so kolajne na največjih prvenstvih, zmagovali na tekmah svetovnega pokala, se uvrščali med dobitnike kristalnih globusov v skupnih razvrstitvah. Na poti do vrhunskosti so kdaj zapele celo pesti, tudi kakšnih medijskih obračunavanj ni manjkalo. Skratka, bilo je pestro. Vrhunski rezultati so bili plod izkušenosti v jeseni športnih poti (Tina Maze, Robert Kranjec) in sijajnega dela z mladimi, s katerim se lahko pohvalijo predvsem smučarski skakalci.

Športniki, nacionalne panožne športne zveze in Olimpijski komite Slovenije imajo težko nalogo. Narediti bodo morali vse, da bodo posamezniki na tekmi leta pripravljeni najbolje na športni poti doslej, hkrati pa jim zagotoviti vso podporo tako pri pripravah kot na samem prizorišču. Samo v takšnem primeru se bo lahko Slovenija iz Rusije vrnila zmagoslavno ter postavila mejnik, ki bo v naslednjih desetletjih težko dosegljiv.

Veliko slovenskih športnikov bo šlo v Sočiju v boj za najvišja mesta, nekateri med njimi pa si bodo šli nabirat izkušnje za naslednje največje izzive. Pomembno na njihovi poti bo, da si bodo nastop na največjem tekmovanju zaslužili, ne da bo OKS poslal v Soči športnike brez norm. Zgodovina kaže, da so športniki, ki jim je bila olimpijska vozovnica s strani OKS podarjena, kasneje doživeli razočaranje. Brez norme je namreč športnik od vselej brez forme!

Piko na i slovenski olimpijski delegaciji bodo dali hokejisti. Reprezentanca se sicer v Sočiju ne bo borila za kolajne. Bo imela pa Slovenija na račun risov zunanji izgled, ki ji ga lahko vsaj pred igrami zavida večina sveta. Imela bo izjemno olimpijsko reprezentanco individualnih športnikov, podkrepljeno s predstavniki kraljeve kolektivne olimpijske panoge, ki je z uvrstitvijo na tekmo vseh tekem glede na stanje, v kakršnem se nahaja, presegla vsa pričakovanja.

Koliko bo znala od tega iztržiti država, pa je drugo vprašanje. Projekt slovenske hiše je lani na za Slovenijo izjemno uspešnih OI v Londonu propadel. Na letošnjem SP v alpskem smučanju v bližnjem Schladmingu, kjer je bil celo sijajen rezultatski izkupiček predvidljiv, ni bilo opaženega niti S-ja od Slovenije. Če še ruski trg za Slovenijo ni zanimiv, pa naj gre ob vseh športnih uspehih res vse skupaj v franže.