Bilo je že pozno popoldne, ko je nekaj deset razjarjenih krajanov sklenilo človeško verigo pred tovornjakom, ki je naložen s smetmi pripeljal po Vevški cesti. »Nikamor ne greš,« so vzklikali nič hudega slutečemu vozniku, ki je želel svoj tovor odpeljati v poslopje obrata Set Vevče. Za njim se je počasi začela nabirati kolona vozil in nestrpni vozniki so pogledovali po ne prav mirnih krajanih. Pristopili so policisti. Krajani so še kar stali na svojem mestu in nič ni kazalo, da bodo voznika spustili mimo. Potem pa se je po megafonu oglasil Aleš Babnik: »Spustimo ga mimo. To, kar dela ta oblast, je morda nelegalno, zagotovo pa nelegitimno. Mi pa ne bomo ravnali nelegalno. Ne smemo ga na tak način ovirati,« je mirno povedal. Sokrajani so se tedaj počasi umaknili na stran. Tovornjak, ki so mu zaprli pot, je bil od Papirja servisa.

Po megafonu je vpil iz avtomobila in sosede klical vkup

Prav nič prometa pa tod ni bilo tri dni prej, ko je ob šesti uri zjutraj Babnik s kupom rumenih plakatov v rokah hodil od hiše do hiše ob Vevški cesti. Na vrata je lepil te plakate in svoje sosede obveščal, da se bodo jezni in razočarani krajani zbrali na mirnem shodu v četrtek. V sredo popoldan, dan pred napovedanim shodom, je Babnik prisedel v kombi k predsedniku tamkajšnje ribiške družine Avguštinu Weissu. Peljala sta se po Vevški cesti, Babnik pa je vpil v megafon, naj sosedje ne pozabijo na shod. Začel da se bo ob 16. uri.

In včeraj natanko ob 16. uri se je res v ozkem križišču, pred dovozom v Set Vevče, zbralo za slaba dva avtobusa krajanov. Večinoma starejših, upokojencev, pa tudi kak mlajši se je znašel med njimi. »Ali smo lahko tudi mi občani najlepšega mesta na svetu?« »Po ustavi imamo pravico do čistega in zdravega okolja,« »Kdor ne verjame, kaj nas čaka, naj si ogleda Papir servis v Mostah,« »Župan paktira s tajkuni, namesto da bi branil svoje občane,« so sporočali s transparenti.

Tajkun, s katerim naj bi po mnenju krajanov paktiral župan, je eden najbogatejših Slovencev, Martin Odlazek. Ta se je odločil, da podjetje Papir servis, ki spada v skupino Krater, še pred junijem iz novega Vodmata preseli v Vevče. Agencija za okolje je podjetju konec februarja izdala okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje na lokaciji v Vevčah. S pridobitvijo tega dovoljenja, za katero je ljubljanski župan Zoran Janković v imenu sosedov Papirja servisa v Mostah osebno apeliral pri predstavnikih Agencije RS za okolje, so tako v podjetju izpolnili formalne pogoje, da lahko začno predelovati in balirati papir in karton, odpadno embalažo, plastike in kovine na novi lokaciji v Vevčah. A takrat, ko so se stanovalcem na ulicah Pod ježami, Na klančku, Vodmatska in Društvena v soseščini Novi Vodmat na obrazih začeli risati nasmeški, saj so sramežljivo začeli verjeti, da jim je po več kot dveh desetletjih le uspelo in se bo podjetje preselilo iz njihove soseščine, so nasmeški z obrazov Vevčanov izginili. Tovarne odpadkov pač nihče noče v svoji soseščini.

»Naj gredo na Cesto dveh cesarjev!«

»Ta kraj nima kanalizacije,« je včeraj ob Vevški cesti rekla Olivija Blaznik. »Morda si mislite, da kaj takega ni mogoče, a kar sprehodite se tja do mostu, pa boste videli, kakšne odplake se odtekajo v Ljubljanico. Živo škrlatne barve so,« je opisala. Prav to, da v Vevčah nimajo zgrajene kanalizacije, krajani izpostavljajo kot glavni problem, zakaj »tovarna odpadkov« ne spada tja. »Poleg tega nimamo niti pločnika, niti kolesarske steze, še bazen so nam vzeli. V 40 letih tukaj v Vevčah nismo dobili ničesar, kar bi izboljšalo naše bivalne razmere. Hkrati pa nam želijo sem pripeljati še tole!« je na shodu, tudi tam z domofonom v roki, našteval Babnik, eden izmed najaktivnejših članov civilne iniciative. V Vevčah živi že 67 let in dobro ve, kako je kraj ves ta čas stagniral. Krajani se bojijo, da se bodo s prihodom Papirja servisa pri njih zaradi kupov smeti, neprimerne infrastrukture in smradu zaredile še podgane. Kako jo bodo odnesle hiše, ki imajo na grbi že kako stoletje, ko bodo le slaba dva metra mimo njih vozili težki tovornjaki, ne upajo niti pomisliti. In kako bodo zaprašili zrak, tudi ne. »Ne razumem, zakaj ne gredo na Cesto dveh cesarjev. Tam je primerna lokacija za take dejavnosti,« je rekla Zofija Furman.

Krajani se bodo zbirali na vsaka dva ali tri tedne

»Politika ni tisto, kar govorijo, ampak tisto, kar naredijo,« se je Babnik razočarano obregnil še ob župana Zorana Jankovića. »To, da niti župan niti nihče iz njegovega kabineta ni prišel sem, jasno priča o tem, kak odnos imajo do nas. Nihče nas ne jemlje resno,« je rekel Bojan Furman.

A krajani mislijo resno in to bodo dokazali na nadaljnjih shodih. Približno enkrat na vsaka dva ali tri tedne se bodo zbrali. »Ena lastovka ne prinese pomladi in brez nič ni nič,« je rekla Blaznikova. Naslednji shod bo tako po prvomajskih praznikih, verjetno 10. maja, je povedal Babnik. »Pa saj na koncu ga bomo verjetno kljub vsemu dobili sem,« je z resnim pogledom skomignil, »a upirali se bomo do konca!« »Če se ne bomo borili, se ga potem res ne bomo rešili do konca naših življenj,« pa je dodal Furman.

Medtem ko so Vevčani tovornjaku Papirja servis blokirali cesto, pa so se o enaki blokadi pomenkovali tudi na drugem koncu Ljubljane. zdaj, ko so tik pred uresničitvijo cilja, bodo dali vse od sebe, da kar se da pospešijo selitev moteče dejavnosti in da tudi oni dokažejo, da mislijo resno, so se zedinili v Mostah.