V zadevi, povezani z mariborskimi radarji, je po ministrovih besedah vse narobe že vse od samega začetka. "Način razmišljanje, da je poslanstvo občinskih redarjev ali policije inkasantstvo, je napačen. Njihovo poslanstvo je zagotavljanje varnosti," je danes dejal minister za notranje zadeve in javno upravo.

"Če je kontrola tam, kjer je največ kršitev, tega poslanstva ne uresničuješ," je opozoril. V skladu z omenjenimi usmeritvami, ki jih je dal policiji, bodo pri določanju točk za meritve hitrosti upoštevali tudi stališče lokalnih skupnosti. "Ljudje v lokalni skupnosti namreč vedo, kje vozniki divjajo skozi naselje, kje so ogroženi otroci in podobno," je dejal.

Informacijska pooblaščenka Purc Musarjeva je ob novinarskem vprašanju glede neizterjanih glob v Mariboru izpostavila vprašanje, kaj je sploh mogoče urejati z javnozasebnim partnerstvom. "V postopkih javnozasebnega partnerstva ni mogoče urejati vprašanj na področju represije. Prekrški in policija pa sta represija," je poudarila.

Po njenem opozorilu ni mogoče podjetju Iskra sistemi poveriti nadziranja nečesa, kar je v rokah redarstva ali policije. "Pokazalo se je, zakaj je to lahko problem. Zdaj sta ta pravna subjekta v sporu. Gospodar posla ni mariborska občina, ker so vsi podatki pri podjetju Iskra sistemi in občina do podatkov z radarjev ne more priti," pravi Pirc Musarjeva.

"Ti podatki so zdaj v zasebnih rokah. Občina ne more izterjati glob, ker nima podatkov z radarjev," je dodala.

Pogodba med mariborsko občino in Iskro sistemi je bila po njenih besedah napisana tako, da je "gospodar posla zasebni in ne javni partner". "Iskra sistemi bi bili lahko le pogodbeni obdelovalec teh podatkov, ki dela v imenu in za račun mestnega redarstva. A zgodba je vse prej kot to," je opozorila.

Družba Iskra sistemi je dan po županskih volitvah v Mariboru odstopila od pogodbe po krivdi javnega partnerja in občini dala enomesečni rok za dogovor. Ta se izteče danes opolnoči, prvi mož Iskre Dušan Šešok pa zdaj grozi z veliko odškodnino. Kot je dejal za STA, bi ta lahko znašala celo več kot 265 milijonov evrov.