Kandidati in kandidatke so se zbrali v Mariboru, ker ima ta čas hokejska reprezentanca v štajerski prestolnici pripravljalno bazo. Danes so kandidati in kandidatke opravili s formalnostmi, kot so fotografiranje, izpolnjevanje anket za potrebe Olimpijskega komiteja Slovenije, izmere za morebitne potrebe izdelave olimpijskih športnih oblačil in pogovori z novinarji. Zastopane so bile malodane vse panoge, ki bodo Slovenijo zastopale na največjem športnem dogodku prihodnjo zimo.

Kocijančič, zadovoljen z velikostjo ekipe in njenimi rezultati, išče sponzorje

Športnike je danes v mariborskem hotelu Piramida pozdravil tudi vrh slovenskega športa na čelu s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Janezom Kocijančičem. Slednji je izjemno zadovoljen, da se je v zimskih športih oblikovala tako obsežna in velika ekipa, veseli ga dejstvo, da so bili v minuli zimski sezoni doseženi najboljši izidi doslej.

"Zelo smo ponosni, da imamo tako kakovosten sestav športnikov, kot smo ga videli letos. Pretekla zimska sezona je bila za Slovenijo najuspešnejša vseh časov, osvojili smo sedem kolajn na svetovnih prvenstvih v olimpijskih disciplinah in vrsto vrhunskih rezultatov v svetovnem pokalu. Na igre so se uvrstili tudi hokejisti, kot moštvo prvič v zgodovini samostojne Slovenije," je na današnji predstavitvi dejal Kocijančič.

Prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja se zaveda, da bo velika ekipa za sabo prinesla tudi velik finančni zalogaj. "Naša naloga je zbrati sredstva in prepričati sogovornike. Tako tiste iz javnega sektorja, se pravi državo, Fundacijo za financiranje športnih organizacij, kot tudi tiste iz zasebnega sektorja, predvsem pokrovitelje, da je to program, ki ga je vredno podpreti. Mislim, da imamo ustrezne sogovornike in upam, da bomo kos svoji nalogi," je dejal Kocijančič.

Čeprav se je zima šele končala, mnogi že zrejo v prihodnjo

Večina zimskih športnikov je pred nekaj dnevi šele prav zaključila sezono 2012/13, danes pa se že ozrla v novo. Mnogi so že v pripravljalnem ciklusu, saj želijo sezono začeti na nekoliko višji stopnji pripravljenosti. "Žal je povsod tako, v vseh državah. Vrhunski športnik se ne more nehati ukvarjat s športom, razen morda za kakšen izjemno kratek dopust, to je dejavnost, ki traja celo leto. Razvoj sodobnega športa pa gre tudi v to smer, da bo tega v prihodnje še več in ne pričakujem, da bo lažje. Kar se ciklusa letne - zimske igre tiče glede OKS, pa lahko rečem, da so si igre res blizu, a je vse skupaj precej boljše, kot pa je bilo do Barcelone in Albertvilla leta 1992, ko so bile oboje igre istega leta," je povedal predsednik OKS.

Kocijančič ni želel govoriti o medaljah

Kocijančič ni želel izpostaviti glavnih kandidatov za odličja v Sočiju, je pa prepričan, da se bo ekipa iz Rusije glede na letošnje dosežke vrnila z vrhunskimi rezultati. "Ne obremenjujem niti tekmovalcev, niti javnosti z napovedmi. Na olimpijske igre gremo z daleč najmočnejšo reprezentanco doslej. Če bodo športnice in športniki ponovili svoje rezultate ali pa ostali na približno na enaki tekmovalni ravni kot v pravkar končani sezoni, potem mislim, da bi morali biti tudi rezultati temu primerno ustrezni," je še dejal Kocijančič.