Dandanes jo lahko v vsaki trgovini kupimo v konzervi, ampak to naj bo rezervirano le za največje lenuhe, saj bomo veliko več okusa in hranljivih snovi odnesli od sveže skuhane. Pri tem je izjemno pomembno, da čičeriko pred kuhanjem namočimo za dvanajst ur, nekateri jo odcedijo po šestih urah in namočijo za naslednjih šest ur, nato pa jo kuhamo eno uro, čeprav se zdi kuhana in mehka že prej. S tem postopkom namreč odstranimo škodljive toksine, ki bi jih sicer pojedli. Potem lahko čičeriko uporabimo na vse enake načine kot druge stročnice, denimo kuhan fižol. Poda se v solato, v zelenjavne juhe in enolončnice… Poleg tega jo lahko pripravimo kot razmeroma zdrav slan prigrizek k pivu. Čez noč namočeno čičeriko popražimo na žlici olja, da zlato porumeni ter postane hrustljava, in jo osolimo po okusu (na sliki). Čičerika je odličen nadomestek mesa, saj vsebuje popolno kombinacijo hranilnih snovi in proteinov, zato nanjo prisegajo vegetarijanci in športniki. Predstavlja namreč tudi bogat dolgotrajen vir energije. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa jo priporočajo sladkornim bolnikom, moko iz čičerike pa tistim, ki se morajo držati brezglutenske diete.

Kari s čičeriko in rižem

Potrebujemo 300 g suhe čičerike (ali 800 g kuhane čičerike iz pločevinke, a rezultat bo slabši), 400 g listov mlade špinače, 1 skodelico riža, ki se ne razkuha, 2 rdeči papriki, 1 manjšo rdečo čebulo, 2 stroka česna, 3 žlice olivnega olja, 0,5 žličke, kurkume, 2 ščepca čilija v prahu oziroma kajenskega popra, lovorov list, morsko sol.

Čičeriko namočimo čez noč (za 12 ur), nato vodo odcedimo, nalijemo svežo, ki je ne solimo, in čičeriko skupaj z lovorovim listom kuhamo eno uro. Medtem očistimo in operemo špinačo, očiščeno papriko narežemo na ožje trakove. Čebulo narežemo na rezine. Česen olupimo in stroka prerežemo na pol. Pristavimo vodo in po navodilih na embalaži skuhamo riž. Medtem v večjo ponev damo olivno olje in česen, pristavimo in minuto ali dve pražimo, da se česen zlato rumeno obarva, vendar ne sme porjaveti! Česen s penovko poberemo iz olja in zavržemo. V ponev dodamo rezine čebule in jih med mešanjem na zmerni temperaturi dušimo toliko časa, da se nekoliko zmehča in postekleni. Dodamo kuhano čičeriko, čili in kurkumo. Dobro premešamo, da se čičerika navzame barve kurkume in čilija. Vmešamo špinačo in papriko. Ponev pokrijemo in jed med občasnim mešanjem kuhamo še deset minut, da špinača oveni, paprika pa se nekoliko zmehča. Jed po okusu osolimo in ponudimo skupaj s sipkim kuhanim rižem.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.