Že 29. Druga godba bo imela obliko neprekinjenega glasbenega maratona, v katerega bo zgoščen letošnji festival: ta se bo začel v petek, 10. maja, ob 21. uri v Križankah s koncertom malijske umetnice Rokie Traoré, končal pa se bo v ranem nedeljskem jutru, 12. maja, v CUK Kino Šiška z didžej nastopom N'Toka. Četudi ugledna britanska glasbena revija Songlines Drugo godbo uvršča med 25 najboljših festivalov te vrste na svetu, so letos na Mestni občini Ljubljana zavrnili njeno sofinanciranje – ekspertna komisija na MOL meni, da ne potrebujejo podpore, ker ne gre za večdnevni festival, direktor zavoda Druga godba Bogdan Benigar pa ugovarja, da toliko ur glasbe pravzaprav niso ponudili na še nobeni Drugi godbi doslej. Organizatorji vseeno upajo na naknadno podporo MOL, medtem ko podporo z ministrstva za kulturo vsaj še letos – v okviru štiriletne pogodbe – imajo.

Stavijo zlasti na obiskovalce

Zaradi negotove finančne konstrukcije festivala zato Benigar letos stavi predvsem na obiskovalce, celo na tiste, ki so v vseh teh letih prišli samo na kakšen koncert Druge godbe, da izkažejo festivalu podporo s tem, da kupijo vstopnico. Organizatorji želijo v prvi vrsti imeti polna koncertna prizorišča, da bo Druga godba res živela med ljudmi. Festival je namreč v zadnjih letih zaplaval v poplavo raznoraznih koncertnih dogodkov, ki se po navadi zgostijo predvsem v maju in juniju, kar je vplivalo tudi na slabši obisk. Ko so, denimo, na lanski Drugi godbi igrali Madredeus, je v Križankah pela Zaz. Proračun festivala bodo tokrat torej pomembno sooblikovali obiskovalci, je pa direktor nadvse zadovoljen tudi z izkazano podporo tukajšnjih tujih inštitucij, kot so British Council, španska ambasada in Avstrijski kulturni forum. Koncertna prizorišča bodo Križanke, AKC Metelkova mesto, okrepčevalnica Repete, Lutkovno gledališče Ljubljana, Klub Cankarjevega doma, Letni vrt DSP in CUK Kino Šiška; Cankarjev dom in Kino Šiška se pojavljata tudi kot koproducenta.

Rokia Traoré, ki se je nedavno znašla tudi na naslovnici revije Songlines, predvsem zaradi odličnega zadnjega albuma Beautiful Africa, je svoje tri aprilske koncerte po Franciji že razprodala. Za nastop v Ljubljani pa je izrazila posebno željo, da nastopi v Križankah, kjer je kot gostja Druge godbe navduševala prvič. Želi si, da bi ljudje dihali in plesali z njo, kot so to že počeli, ravno ta želja pa je vsaj za nekaj časa pokopala triletni spor med Festivalom Ljubljana in Drugo godbo okrog najemnih obveznosti, ki bo dobil epilog (šele) na drugostopenjskem sodišču. Rokia Traoré poleg tega, da izvaja malijsko glasbo, skrbi tudi za promocijo tamkajšnjih glasbenikov in produkcijo malijske glasbe. S sabo v Ljubljano bo pripeljala najboljši pevki iz svoje šole, ki sta sodelovali tudi na njenem zadnjem albumu. »Rokia Traoré nas bo popeljala od melanholije do angažiranega rocka,« obljublja član programskega odbora Srečko Meh.

Dogajanje petkovega večera se bo nadaljevalo na Metelkovi, kjer bo etiopsko-britanska zasedba Krar Collective popeljala v hipnotično groove vzdušje, nato se bo predstavila britanska zasedba Melt Yourself, že proti jutru pa bo s sevdalinskim performansom nastopil še Damir Imamović. Sobotno jutro bo nato ob 7. uri ponudilo glasbeni zajtrk s slovensko kalimba zasedbo; na inštrument bosta brenkala Najoua oziroma Ana Kravanja in Samo Kutin. Po goste festivala bo nato prišel Simbolični orkester, ki jih bo popeljal po ljubljanskih ulicah, hkrati pa gostince opominjal, naj mimoidočim raje kot glasbo iz zvočnikov ponudijo živo, ulično glasbo. Čez dan se bo Lutkovno gledališče Ljubljana spremenilo v kotalkarski disko za mulce: didžejal bo Dr. Batonga iz Španije, na voljo pa bo prek sto parov kotalk. Menda jih »male disco žverce« ne bodo hotele več sneti.

Španska siesta na terasi

Sobotno popoldne se bo preživelo v Klubu CD: najprej ob španskih tapasih z razgledom na mesto, nato s špansko flamenco žensko zasedbo Las Migas. Sledila bo glasbena siesta oziroma joga ob gongih, nato pa bosta ozračje razgibali srbski oziroma kosovski klasično izobraženi glasbenici, ki sta se našli na Dunaju, si nadeli ime Catch-Pop String Strong in zdaj zanimivo prepletata balkanski sentiment s ščepcem Bartóka. Proti večeru se bosta na Letnem vrtu DSP v glasbeno-literarnem spopadu soočila še publicist Miljenko Jergović in glasbenik Damir Imamović.

Festivalsko dogajanje se bo v soboto zvečer preselilo v Kino Šiška in se tam v raperskih ritmih tudi zaključilo. Shutka Roma Rap, makedonska zasedba z rapovsko glasbo iz romskega geta, je ta hip senzacija na evropskih odrih: gre za sedem glasov duhovitih mladeničev v ritmih tipičnega ciganskega inštrumentarija. Ganski glasbenik Blitz The Ambassador je pravi glasbeni ambasador tudi svoje druge domovine, ZDA, njegova različica hiphopa pa spominja na slog, ki so ga ubirali Public Enemy. Zaključno didžejanje za preživele maratonce so organizatorji festivala zaupali N'Toku.

Tokratni izbor didžejev, ki bodo glasbo vrteli na vseh festivalskih prizoriščih, korenini v Radiu Študent in raznih klubskih prostorih. Sedem jih bo, poleg omenjenega N'Toka še Ičo Vidmar, Igor Bašin, Chris Eckman, Miha Zadnikar, Mario Batelić in Peter Barbarič. Direktorica festivala je Maaike Wuyts, v programskem odboru pa sta poleg Benigarja in Meha še Rok Košir in Zoran Pistotnik. Druga godba je tudi članica osrednjega tovrstnega združenja European Forum of Worldwide Music Festivals.