Čeprav so s funkcionalno magnetno resonanco v študijah potrdili, da se nekateri pacienti v vegetativnem stanju lahko tudi zavedajo, je ovira pri širši uporabi te diagnostične metode njena visoka cena. Prav tako pacienti med tem, ko jih peljejo v medicinsko ustanovo, kjer lahko opravijo to preiskavo, utrpijo psihični stres. Nadalje ti pacienti med preiskavo ne morejo ostati popolnoma mirni, kar vpliva na njeno slabšo kakovost. Veliko jih ima v telesu tudi razne kovinske vsadke, zaradi česar pri njih ne morejo opraviti preiskave MRI. Zato so prof. Adrian M. Owen, dr. Damian Cruse iz Centra za možgane Univerze Western Ontario v Kanadi in kolegi v študiji skušali ugotoviti, ali bi bila pri teh pacientih za ugotavljanje morebitne zavesti učinkovita tudi preiskava EEG.

V raziskavo so vključili 16 pacientov iz dveh evropskih bolnišnic, ki so imeli poškodbo možganov s travmo (torej so utrpeli hude mehanske poškodbe možganov) ali so bili brez travme in so pri njih po uradnih kriterijih diagnosticirali vegetativno stanje. Paciente so prosili, naj si predstavljajo, da premikajo svojo desno roko in prste na nogah, kar je novejši pristop ugotavljanja prisotnosti zavesti pri pacientih, ki se ne morejo premikati. Poleg bolnikov so v raziskavo vključili tudi 12 zdravih posameznikov. Trije (19 odstotkov) od 16 pacientov so lahko generirali ustrezen odziv EEG na zastavljeni nalogi, čeprav so bili telesno popolnoma neodzivni. Dva od teh pacientov sta imela poškodbo možganov s travmo, eden pa brez travme.

Avtorji raziskave so sklenili, da lahko metoda EEG identificira prikrito zavest pri pacientih v vegetativnem stanju z enako natančnostjo kot druge diagnostične metode, ob tem da je ta metoda cenejša, prav tako pa lahko napravo za EEG pripeljejo k bolnikovi postelji in bolnika ni treba voziti na preiskave drugam. Menijo tudi, da so možnosti EEG še zelo velike in da lahko omogoči nove metode komuniciranja s temi pacienti.lo