Po ocenah naj bi imelo sporne vsadke približno 300.000 žensk v 65 državah. Zdravstvene oblasti v nekaterih državah trdijo, da je verjetnost, da se ti vsadki poškodujejo, dvakrat večja kot pri vsadkih drugih proizvajalcev.

Sojenja, ki bo predvidoma trajalo do 17. maja, naj bi se udeležilo tudi več sto žensk, ki so jim vsadili te vsadke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razkritje o neustreznih vsadkih je leta 2011 sprožilo svetovni preplah, a so strokovnjaki v številnih državah ugotovili, da vsadki niso toksični in da zaradi njih ni povečanega tveganja za obolenja za rakom na dojkah. So pa ugotovili, da so vsadki nagnjeni k poškodbam. Več kot 4000 žensk je namreč poročalo o poškodbah vsadkov.

Oblasti so v okviru raziskave odkrile, da je PIP domnevno uporabljal industrijski silikon pri 75 odstotkih vsadkov in tako privarčeval več milijonov evrov. Vsadke PIP so naknadno prepovedali, podjetje pa zaprli.

PIP je v tujino izvozil približno 80 odstotkov svojih izdelkov. Približno polovica jih je pristala v Latinski Ameriki, tretjina v drugih državah zahodne Evrope, deset odstotkov v vzhodni Evropi, preostanek pa na Bližnjem vzhod in v Aziji.