Izbor, tokrat že 22., poteka vse leto z javljanji iz slovenskih turističnih središč na 10 slovenskih radijskih postajah in na spletni strani naj.smucisce.si, ki deluje pod okriljem portala www.dj-slovenija.si ter v sodelovanju z RTV Slovenija.

Smučarji so bili tokrat najbolj zadovoljni s ponudbo, varnostjo, smučarskimi progami, dodatno zabavo in cenami na smučišču Cerkno, ki je dobilo naziv "Naj smučišče 2012/13" v kategoriji velikih smučišč že drugič zapored, so še sporočili z RTV Slovenija.

V kategoriji srednje velikih smučišč je ta naziv odneslo smučišče Golte in v kategoriji malih smučišč Celjska koča. Med snežnimi parki so smučarji najbolje ocenili snežni park Rogla, naziv "Družini prijazno smučišče" pa so dobila smučišča Rogla, Trije Kralji, Celjska koča in Cerkno.

Že peto leto zapored so poslušalci izbirali tudi najboljšo ponudbo med malimi in velikimi razvajalnimi oazami. Največ glasov so tokrat dobila wellness Orhidelia Term Olimia, Vitarium Term Šmarješke Toplice in wellness Vodnega mesta Atlantis.

Letos so obiskovalci v obeh akcijah oddali skoraj 60.000 glasov in tako izbrali najboljše med 81 smučišči, sedmimi snežnimi parki in 16 slovenskimi wellnessi.